Update

Oekraïne trekt oproerpolitie terug van plein en vraagt lening aan EU

De Oekraïense oproerpolitie heeft zich teruggetrokken van het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. De antiregeringsbetogers hebben de overwinning uitgeroepen.

Oproerpolitie wordt door demonstranten op afstand gehouden bij het stadhuis in Kiev.Beeld anp

Het plein zal vandaag niet worden bestormd. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Vitaly Zakharchenko, gezegd. 'Ik wil iedereen kalmeren. Niemand zal jullie recht om vredig te demonstreren schenden, maar negeer het recht van andere burgers niet', zei Zakharchenko.

Ook premier Mikola Azarov zei vandaag dat er geen geweld tegen vreedzame demonstranten zal worden gebruikt. De oproerpolitie trok zich op hetzelfde moment gedeeltelijk terug; bij het bezette stadhuis van Kiev stapten agenten weer in hun bussen.

Ontruiming
Eerder op de dag werd het stadhuis van Kiev, een van de bolwerken van de demonstranten, ontruimd. De politie blokkeerde het gebouw met bussen, zo was te zien op beelden die activisten via internet verzonden. De demonstranten eisen een meer op Europa gerichte politieke koers. Ze willen dat president Viktor Janoekovitsj vertrekt omdat hij volgens hen te veel op Rusland is gericht.

De terugtocht is opmerkelijk omdat het ministerie van Binnenlandse Zaken de pro-westerse betogers eerder waarschuwde dat verzet tegen de ontruiming wordt beschouwd als verstoring van de openbare orde. Tegen 'provocateurs' zullen traangas en andere middelen ingezet worden als dat nodig is.

Dinsdagvond zeiden de actievoerders te verwachten dat de politie binnen een paar uur zou ingrijpen. Maandag was ze verstaan gegeven dat ze een dag zouden hebben om te vertrekken. Voordat de politie met de eerste actie begon, las een ambtenaar een gerechtelijk bevel voor.

Een betoger wordt opgepakt door de Oekraïense politie.Beeld afp
Beeld reuters

Lening
Vrijwel tegelijkertijd met de terugtrekking vroeg de regering van het Oost-Europese land de Europese Unie om een lening van 20 miljard euro. President Viktor Janoekovitsj had een dag eerder al duidelijk gemaakt dat hij alsnog een associatieverdrag met de EU wil sluiten, mits daar iets tegenoverstaat.

Janoekovitsj stelt dat invoering van het verdrag een hoop geld kost. Hij vreest bijvoorbeeld dat vrijhandel met de EU slecht zal uitpakken voor de landbouwsector in Oekraïne, die de concurrentie nog niet aan zou kunnen met boeren uit de unie.

Stap terug
De ordepolitie voerde na middernacht charges uit, maar deed even later een stap terug. Het lukte niet de barricade te slechten.

Na enige tijd ontstond er een soort patstelling. De honderden agenten bleven wel in positie op het plein. Enkele uren later kwamen ze weer in actie op delen van het plein. Er klonken enkele knallen, op sommige plekken was rook te zien.

De demonstranten weigerden te wijken. Ze riepen kreten als 'Schande!' en 'We houden stand!'. Sommige demonstranten hielden hun mobieltje als kaarsen in de lucht en zongen het Oekraïense volkslied. De zangeres Ruslana riep vanaf het podium de oproerpolitie op zich terug te trekken.

De confrontatie kwam op het moment dat er een diplomatieke poging werd ondernomen om de tegenstellingen te overbruggen. Catherine Ashton, de buitenlandchef van de EU, en Victoria Nuland, onderminister van Buitenlandse Zaken van de VS, zijn dinsdag in Kiev aangekomen om te praten met de regering en de oppositie.

Massabetoging op zondag
Zondag zijn honderdduizenden betogers de straat opgegaan om te protesteren tegen de weigering van president Viktor Janoekovitsj een associatieverdrag met de Europese Unie te tekenen. De betoging, de grootste in jaren, zal de boeken ingaan als de demonstratie waarbij het standbeeld van de communistische icoon Lenin omver werd gehaald.

De betogers zijn woedend omdat Oekraïne de banden met Europa niet aanhaalt. De regering zou zijn gebogen voor Russische druk. De demonstranten zijn ook verontwaardigd over het geweld dat de politie gebruikt. De oproerpolitie heeft al twee keer betogingen met geweld beëindigd.

Beeld afp
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden