Oekraïne mag zich mengen in strijd Krim-goud, Nederland niet

Oekraïne mag zich mengen in de strijd om het opeisen van de schatten uit vier musea op de Krim, die vorig jaar te zien waren in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. De rechtbank in Amsterdam besliste vandaag dat het land tussenbeide mag komen omdat Oekraïne meent de rechtmatige eigenaar te zijn van de objecten.

De Krim-collectie bestaande uit onder meer een gouden zwaardschede, een pronkhelm en talloze juwelen in het Allard Pierson Museum. Beeld anp
De Krim-collectie bestaande uit onder meer een gouden zwaardschede, een pronkhelm en talloze juwelen in het Allard Pierson Museum.Beeld anp

De vier musea op de Krim willen een collectie gouden voorwerpen terug die waren uitgeleend voor de tentoonstelling. Terwijl de voorwerpen in Amsterdam waren, annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland. Vervolgens eisten beide landen de voorwerpen op.

Het Allard Pierson Museum wilde de stukken niet terugsturen. De instelling vreesde een claim als de collectie aan één van de eisers zou worden overgedragen. De vier musea daagden het museum daarom eind november voor de rechter. In januari meldde Oekraïne zich bij de rechter als belanghebbende partij in de zaak.

Ook de Staat der Nederlanden had zich als belanghebbende gemeld om ervoor te zorgen dat er 'geen schendingen van internationaalrechtelijke verplichtingen plaatsvinden'. De rechter heeft dit afgewezen. Nederland heeft onvoldoende aangetoond welke nadelige gevolgen de uitspraak zou kunnen hebben, aldus de rechtbank.

De zaak gaat in mei verder, wanneer Oekraïne schriftelijk mag reageren. De collectie kostbare voorwerpen, waaronder een gouden zwaardschede, een pronkhelm en talloze juwelen, blijft ondertussen in Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden