'Oekraïne bevindt zich op de rand van een burgeroorlog'

Het Oekraïense parlement is vandaag bijeengekomen om te stemmen over een voorstel om demonstranten die zijn gearresteerd tijdens protesten tegen de Oekraïense regering amnestie te verlenen. Ex-president Leonid Kravtsjoek sprak het parlement voorafgaande aan het debat toe. 'Oekraïne', zo zei hij, 'bevindt zich op de rand van een burgeroorlog'.

De ex-president van Oekraïne spreekt het parlement toe. Beeld reuters
De ex-president van Oekraïne spreekt het parlement toe.Beeld reuters

Kravtsjoek, de eerste onafhankelijke president van Oekraïne (hij regeerde tussen 1991 en 1994) sprak van een revolutie - 'een dramatische situatie die met de grootst mogelijke verantwoordelijkheid tegemoet getreden moet worden'. Hij kreeg vervolgens een staande ovatie toen hij opmerkte dat 'heel de wereld erkent dat de staat zich op de rand van een burgeroorlog bevindt'.

Het debat over een amnestieregeling voor demonstranten die tijdens de onlusten zijn opgepakt, werd gisteren verplaatst naar vandaag. Het debat werd echter ook vandaag weer uitgesteld en gaat naar verwachting om 14 uur vanmiddag verder.

'Onacceptabel voorstel'
President Viktor Janoekovitsj heeft al aangegeven dat hij bereid is om de betogers vrij te laten, op voorwaarde dat de barricades van de oppositie ontruimd worden. Ook zouden demonstranten de gebouwen die ze bezet houden moeten verlaten. De demonstranten bezetten op dit moment drie gebouwen en hebben een groot tentenkamp en meerdere barricaden in de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Barricades van de oppositie. Beeld epa
Barricades van de oppositie.Beeld epa

Leden van de oppositie hebben op hun beurt laten weten daar niets voor te voelen en roepen op tot vervroegde verkiezingen en het vertrek van Janoekovitsj. Oppositieleider Arseni Jatsenjoek noemde het voorstel 'onacceptabel'. Hij zei dat de demonstranten de straten niet zullen verlaten en wil dat de voorwaarde uit het amnestievoorstel werd geschrapt.

Premier en kabinet opgestapt
Gisteren stapte premier Mykola Azarob al vrijwillig op om 'de eenheid en stabiliteit in het land te behouden'. Ook het kabinet trad terug. Anatoliy Miroshnichenko, die Janoekovitsj vertegenwoordigt in het parlement, zei vandaag tegenover journalisten dat hij hoopte nog voor het einde van deze week uitsluitsel te geven over hoe een nieuw kabinet gevormd gaat worden. 'En of het een technische regering, een overgangsregering of een politieke regering betreft', voegde hij daar nog aan toe.

Het parlement stemde gisteren met grote meerderheid in met het schrappen van de omstreden anti-demonstratiewetten, die mede hebben bijgedragen aan de huidige protesten. Die draaiden eerder nog om de weigering van Janoekovitsj om een akkoord met de Europese Unie te tekenen. In plaats daarvan gooide de president het op een deal met Rusland, dat Oekraïne tegemoet kwam met staatsleningen van omgerekend 11 miljard euro. Een eerste deel van die lening wordt zeer binnenkort overgemaakt, zei de nieuwe interim-premier Sergej Arboezov vandaag.

Dat de stemming over het amnestievoorstel van groot belang is blijkt wel uit het feit dat de voormalige presidenten Viktor Joesjtsjenko, Leonid Koetsjma en Leonid Kravtsjoek aanwezig waren. Kravtsjoek staat bekend als de man die de Sovjet-Unie begroef. Na een mislukte staatsgreep in Moskou verklaarde hij Oekraïne tot een onafhankelijke staat, en werd hij de eerste president.

Oproerpolitie in Kiev. Beeld getty
Oproerpolitie in Kiev.Beeld getty
Demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev oefenen vechttechnieken. Beeld getty
Demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev oefenen vechttechnieken.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden