Oekraïne beschuldigt Rusland van invasie

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt Russische troepen ervan een dorp buiten de Krim bezet te hebben. Tientallen militairen zouden het dorp Strilkove op een smalle landstrook ten oosten van het schiereiland hebben bezet, aldus een verklaring. Voor die tijd waren Russische militairen voor zover bekend alleen op de Krim zelf aanwezig.

null Beeld afp
Beeld afp

Buitenlandse Zaken liet weten zich 'het recht voor te behouden alle mogelijke middelen te gebruiken om de invasie te stoppen'. Over het conflict in de regio Cherson heerst echter nog veel onduidelijkheid: het ministerie van Defensie had eerder op zaterdag juist laten weten een Russische inval te hebben afgeslagen.

Gasinstallatie
Volgens de Oekraïense grenswacht hebben de Russen verteld dat zij zijn gekomen om een gasinstallatie uit handen van terroristen te houden. Ze zouden de gasinstallatie inmiddels hebben ingenomen en bezig zijn met de aanleg van loopgraven, maar van een militaire confrontatie tussen troepen zou geen sprake zijn geweest.

Eerder zaterdag sprak Rusland in de VN-Veiligheidsraad een veto uit over een Oekraïne-resolutie. De resolutie riep landen op het referendum dat zondag op de Krim wordt gehouden, niet te erkennen. De grotendeels Russische bevolking op de Krim stemt dan over aansluiting bij Rusland. De Russen stonden met hun veto echter alleen: 13 van de 14 andere landen stemden voor de resolutie. China stemde niet.

Ontbonden
Het parlement van Oekraïne heeft zaterdag het parlement van de Krim, nu nog officieel een autonoom deel van het land, als ontbonden verklaard. De daad was symbolisch bedoeld in aanloop naar het referendum. Het parlement van de Krim had het schiereiland zelf eerder al onafhankelijk van Kiev verklaard.

In Moskou zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de Russische aanwezigheid op de Krim. Hoeveel actievoerders op de been waren, is niet duidelijk. Volgens de organisatie waren er 50.000 betogers, terwijl de politie het op 3000 hield.

Ooggetuigen hadden het over zo'n 30.000 mensen, onder wie leden van punkband Pussy Riot en de vroegere vicepremier Boris Nemtsov. Een andere, kleinere groep demonstranten ging juist de straat op uit steun voor het beleid van de Russische president Vladimir Poetin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden