Update

Oekraïne belooft terugtrekken zwaar geschut

Het Oekraïense leger gaat nu naar eigen zeggen echt het zware geschut terugtrekken uit het oorlogsgebied in het oosten van het land. Een woordvoerder van het leger verzekerde vandaag dat diezelfde dag nog een begin wordt gemaakt met de terugtrekking, wat een van de bepalingen is uit het akkoord van Minsk.

Oekraïense soldaten repareren een artilleriekanon.Beeld afp

Het akkoord dat op 12 februari werd bereikt in de Wit-Russische hoofdstad Minsk was van meet af aan broos. De strijdende partijen spraken destijds af de wapens te laten zwijgen en zwaar wapentuig, zoals raketten en artillerie, van het front weg te halen. Het weerhield de rebellen er niet van de strategisch gelegen stad Debaltseve in te nemen. Ook elders in het oosten van Oekraïne hield de strijd aan.

Sinds april zijn er volgens de VN ten minste 5.600burgers, soldaten en opstandelingen om het leven gekomen. De beslissing van Kiev om artillerie en ander wapentuig terug te halen, volgt op een periode van 48 uur waarin geen soldaten zijn omgekomen. Maar mocht de strijd weer oplaaien, dan houdt de regering zich het recht voor de terugtrekking op te schorten.

Ook de pro-Russische separatisten zeggen dat ze zijn begonnen met terugtrekking van hun artillerie. Die melding kan niet worden bevestigd door waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De OVSE beklaagde zich er vandaag over dat de separatisten de waarnemers geen toegang geven tot de gebieden die ze in handen hebben. Het Oekraïense leger waarschuwde dat de terugtrekking 'gecorrigeerd' zal worden als de separatisten toch weer gaan schieten.

Leiders van de 'volksrepublieken' Donetsk en Loehansk uitten op hun beurt de vrees dat Oekraïne zich niet aan de afspraken zal houden en de strijd daardoor opnieuw kan oplaaien, meldde het Russische persbureau Sputnik.

Beeld reuters

Naleven akkoord

Vanuit Moskou en Kiev klinken vandaag plots positieve geluiden over de wijze waarop het akkoord wordt nageleefd. 'De situatie in het conflictgebied is zich aan het stabiliseren', zei een woordvoerder van het Oekraïense leger. 'Onze posities zijn voor zover bekend gedurende de nacht geen enkele keer beschoten.'

Ook in Moskou werd voorzichtig positief gereageerd op de laatste ontwikkelingen in het voortslepende conflict. Volgens minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) is sprake van concrete resultaten, al benadrukte hij dat het 'ideale bestand' niet bestaat.

NAVO-chef Jens Stoltenberg wees een beschuldigende vinger naar Rusland dat de rebellen ook na het akkoord van Minsk hun gang lieten gaan. Volgens Stoltenberg heeft Rusland in de afgelopen maanden 1.000tanks, luchtdoelraketten en andere zware wapens geleverd. Die zouden allemaal uit Oekraïne moeten verdwijnen. Moskou heeft altijd ontkend de rebellen te hebben getraind en bewapend .

De Amerikaanse inlichtingendiensten zijn er niet gerust op dat de wapens zullen zwijgen. Topman James Clapper schetste vandaag in Washington een scenario waarin rebellen, opnieuw gesteund door Rusland, in het voorjaar oprukken naar de havenstad Marioepol. Daarmee naderen ze de Krim, het Oekraïense schiereiland dat vorig jaar door Rusland werd ingelijfd.

Rusland dreigt ook het energiewapen in te zetten. Mogelijk al deze week wordt de levering van gas aan Oekraïne gestaakt, liet een woordvoerder van het staatsbedrijf Gazprom donderdag weten. Als reden noemde hij het uitblijven van betalingen voor eerdere leveranties. Maar ook politieke motieven spelen een rol. De regering in Kiev besloot vorige week geen gas meer te leveren aan delen van het land die door de rebellen worden gecontroleerd. Meer dan 4,5 miljoen mensen zouden hierdoor getroffen worden. De Europese Commissie heeft Kiev en Moskou aangeboden te bemiddelen in het gasconflict.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden