Oekraïense rebellen: Debaltseve bijna in handen

De pro-Russische separatisten hebben naar eigen zeggen 80 procent van de strategisch belangrijke stad Debaltseve ingenomen. 'Er zijn nog een paar wijken over, dan hebben we de stad volledig in handen', zei een rebellenwoordvoerder vandaag.

Redactie
Rook stijgt op bij een energiecentrale nabij Debaltseve. Beeld EPA
Rook stijgt op bij een energiecentrale nabij Debaltseve.Beeld EPA

Om de stad wordt al dagen zwaar gevochten. De separatisten hadden de militairen in de stad omsingeld. Debaltseve geldt als een belangrijk spoorknooppunt.

Het Oekraïense ministerie van Defensie erkende vanmiddag dat een groep militairen in de stad gevangen is genomen. Het is nog onduidelijk om hoeveel regeringsmilitairen het gaat. Het ministerie ontkende dat de rebellen, zoals ze zelf zeggen, de stad hebben veroverd op het leger. Een deel van de stad is inmiddels in handen van de 'bandieten', aldus het ministerie. Wel zouden er straatgevechten plaatsvinden in de stad.

Hoewel er sinds de nacht van zaterdag op zondag een staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne geldt, wordt er rond de stad nog hevig gevochten.

Eerder zei een vertegenwoordiger van de seperatisten dat de opstandelingen bij de stad Debaltseve niet zullen toegeven. De separatisten hebben de 'morele' plicht de strijd daar voor te zetten omdat het om eigen grondgebied van de rebellen gaat, zei hij.

Oekraïense militairen in de buurt van Debaltseve, waar al weken hevig gevochten wordt. Beeld reuters
Oekraïense militairen in de buurt van Debaltseve, waar al weken hevig gevochten wordt.Beeld reuters
Pro-Russische rebellen vuren schoten af tijdens een begrafenis in Donetsk. Beeld afp
Pro-Russische rebellen vuren schoten af tijdens een begrafenis in Donetsk.Beeld afp

OVSE-waarnemers

Vooralsnog is het waarnemers van veiligheidsorganisatie OVSE nog niet gelukt het staakt-het-vuren te monitoren vanwege de nog altijd gevaarlijke situatie in het oosten van Oekraïne.

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland is het vandaag met de presidenten van Rusland en Oekraïne wel eens geworden over stappen die het de waarnemers mogelijk moeten maken hun werk goed te doen. De drie leiders spraken elkaar vanochtend telefonisch. Over de stappen werden geen mededelingen gedaan.

Merkel en de presidenten Petro Porosjenko (Oekraïne) en Vladimir Poetin (Rusland) waren het erover eens dat de terugtrekking van de zware wapens vandaag moet beginnen, zoals zij vorige week in de Wit-Russische hoofdstad Minsk overeenkwamen. Porosjenko en Merkel riepen Poetin op zijn invloed op de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne aan te wenden om het staakt-het-vuren af te dwingen.

Poetin, Merkel en Porosjenko hebben afgesproken contact te blijven houden over de uitvoering van het akkoord. Een woordvoerder van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk heeft gezegd dat er vanochtend een videoconferentie is van de Contactgroep Oekraïne.

Igor Plotniski, de rebellenleider van de zelfuitgeroepen Republiek van Loehansk, zei dat zijn troepen zich houden aan de overeenkomst om zware wapens terug te trekken van de frontlijn. Dat berichtte het Russische persbureau TASS.

'Gisteren was ik op de frontlijn en onze tanks en onze artillerie worden verwijderd', aldus Plotniski. 'In feite zijn we afgelopen nacht al begonnen met het vervullen van onze verplichtingen.'

Militairen in de buurt van Donetsk. Beeld anp
Militairen in de buurt van Donetsk.Beeld anp
OVSE-waarnemers inspecteren bussen in Donetsk na een raketinslag op 11 februari. Beeld epa
OVSE-waarnemers inspecteren bussen in Donetsk na een raketinslag op 11 februari.Beeld epa
Oekraïense soldaten rijden in de richting van Debaltseve. Beeld getty
Oekraïense soldaten rijden in de richting van Debaltseve.Beeld getty

Rusland niet welkom

Ondertussen wordt de druk op Rusland verder opgevoerd vanwege het aanhoudende geweld in Oost-Oekraíne. Zo is het land dit jaar niet welkom op de internationale defensie en veiligheidsbeurs DSEi in Londen. De organisatie van het evenement heeft een Russische aanvraag voor het tonen van wapentuig geweigerd. 'Ze willen ons daar niet zien', zei onderdirecteur Dmitri Sjoegajev van het defensiebedrijf Rostech tegen het Russische radiostation Echo Moskou.

Het is niet de eerste keer dat de Russen onenigheid hebben met de Britten. Vorig jaar zomer kreeg slechts de helft van de Russische delegatie een visum voor een internationale luchtshow in Farnborough. Het Verenigd Koninkrijk liet toen weten dat er maatregelen waren genomen wegens de situatie in Oekraïne.

De beurs wordt van 15 tot 18 september gehouden in Londen.

Vladimir Poetin. Beeld epa
Vladimir Poetin.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden