'Oekraïense helikopter uit de lucht geschoten: 9 doden'

Ondanks een staakt-het-vuren hebben opstandelingen in de buurt van de Oost-Oekraïense stad Slavjansk een helikopter van het Oekraïense leger neergehaald. Daarbij zijn mogelijk negen doden gevallen, aldus een woordvoerder van de strijdkrachten.

Redactie
Een pro-Russische militant in een verwoest gebouw in Slavjansk. Beeld afp
Een pro-Russische militant in een verwoest gebouw in Slavjansk.Beeld afp

Eerder vandaag had het Oekraïense leger pro-Russische separatisten ervan beschuldigd dat ze een militaire controlepost bij Slavjansk onder vuur hadden genomen. Daarbij zou een dode zijn gevallen.

Op dit moment wordt er nog altijd hevig gevochten in de stad, zo melden journalisten ter plaatse. Er wordt zwaar materieel, waaronder mortiergranaten, ingezet.

Wapenstilstand
De gebeurtenissen volgen een dag nadat de opstandelingen in het oosten van Oekraïne hadden verklaard bereid te zijn tot een wapenstilstand en onderhandelingen om een oplossing te vinden voor het conflict. Dat kwamen zij overeen na vredesbesprekingen met vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Rebellenleider en premier van de Volksrepubliek Donetsk Aleksandr Borodaj zei dat zijn strijders zich aan het staakt-het-vuren beloven te houden dat de Oekraïense president Petro Porosjenko vrijdag afkondigde.

Het bestand lijkt met de huidige ontwikkelingen te zijn geschonden.

Een uitgebrande auto in Slavjansk. Beeld afp
Een uitgebrande auto in Slavjansk.Beeld afp

'Bestand te kort'
De Russische president Vladimir Poetin, die ervan wordt beschuldigd om de separatisten te steunen, heeft sowieso weinig vertrouwen in het bestand. Hij vindt een wapenstilstand van een week 'veel te kort'. Het conflict kan alleen opgelost worden als er sprake is van echte onderhandelingen, zo zei hij tijdens een bezoek aan Wenen.

Poetin deed vandaag een poging om de spanning rond Oekraïne te verkleinen. Hij vroeg de Russische senaat de toestemming om indien nodig militair in te grijpen in het buurland in te trekken.

Poetin deed het verzoek even voordat hij afreisde naar Wenen, aldus zijn woordvoerder. Het Russische parlement gaf Poetin begin maart toestemming om militair in te grijpen in Oekraïne als de president dat nodig vond, bijvoorbeeld als de veiligheid van Russische burgers in het geding zou zijn.

De Oekraïense president Petro Porosjenko noemde de actie van Poetin een 'eerste stap' van de Russische president na diens belofte om het vredesplan van het Oekraïense staatshoofd te steunen.

President Poetin heeft weinig vertrouwen in het bestand. Beeld AFP
President Poetin heeft weinig vertrouwen in het bestand.Beeld AFP
Een man met zijn kleindochter wachten op de bus die ze uit Slavjansk kan brengen. Beeld reuters
Een man met zijn kleindochter wachten op de bus die ze uit Slavjansk kan brengen.Beeld reuters
Oekraïners schuilen voor het geweld in Slavjansk, waar regeringstroepen en separatisten ondanks het bestand met elkaar in gevecht zijn. Beeld getty
Oekraïners schuilen voor het geweld in Slavjansk, waar regeringstroepen en separatisten ondanks het bestand met elkaar in gevecht zijn.Beeld getty

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden