'Oefeningen iceman Wim Hof eisen slachtoffers'

Ten minste drie mensen die de ademhalingsoefeningen van 'iceman' Wim Hof deden, zijn vorig jaar overleden. Nabestaanden verwijten Hof dat hij onvoldoende waarschuwt voor de risico's van zijn methode.

Roelf Jan Duin
Wim Hof (links in blauwe trui) met een groep cursisten Beeld Jean-Pierre Jans
Wim Hof (links in blauwe trui) met een groep cursistenBeeld Jean-Pierre Jans

Slachtoffers zijn een Nederlander, een Zuid-Afrikaan en een Canadees, volgers van de 'Wim Hof Methode'. Zij verdronken alle drie in een zwembad. Autopsierapporten van twee van hen, die door deze krant zijn ingezien, stellen vast dat ze door verdrinking en niet door bijvoorbeeld een hartstilstand zijn overleden. De nabestaanden van de drie mannen zijn ervan overtuigd dat ze verdronken nadat ze de ademhalingsoefeningen van Wim Hof deden.

Die techniek bestaat uit een aantal series van diep inademen en niet helemaal uitademen, gevolgd door een periode waarin niet word geademd. Hierdoor ontstaat een effect dat vergelijkbaar is met hyperventilatie. Als gevolg daarvan is het mogelijk dat mensen korte tijd het bewustzijn verliezen. Gebeurt dit onder water, dan kunnen de gevolgen desastreus zijn. Deze doodsoorzaak wordt ook wel shallow water blackout genoemd.

Belachelijk gevaarlijke oefeningen
Nabestaanden verwijten Hof dat hij onvoldoende doet om de risico's van zijn ademhalingsroutine onder de aandacht te brengen. "Het zijn belachelijk gevaarlijke oefeningen," vindt de zus van Dylan Casey, een 37-jarige Zuid-Afrikaan die op 5 november 2015 dood werd aangetroffen in een zwembad in Kaapstad. Zij vindt dat Hof 'de levens van mensen op het spel zet' door zijn ademhalingsoefeningen in de media te presenteren zonder er expliciet bij te vermelden dat deze fataal kunnen aflopen als ze in een zwembad worden uitgevoerd.

Enahm Hof, zoon van Wim en directeur van icemanbedrijf Innerfire, voelt zich 'verantwoordelijk, maar niet schuldig'. Hof zegt dat bij iedere cursus en video van zijn vader gewaarschuwd wordt dat de oefening nooit op een plek moet worden uitgevoerd waar flauwvallen gevaarlijk kan zijn. 'Dus nooit voor of tijdens duiken, autorijden, zwemmen, in bad, etc. en altijd op een plek met zachte ondergrond', staat op de site van Innerfire.

Die waarschuwingen staan er evenwel pas een paar maanden. Volgens een van de beste vrienden van de 41-jarige Nederlander die vorig jaar overleed in een zwembad op Gran Canaria, is tijdens de cursus nooit gewaarschuwd voor de risico's. Hij vreest dat er nog meer slachtoffers vallen als de gevaren van de methode van Wim Hof niet breder onder de aandacht worden gebracht.

Lees verder: Wim Hofmethode: een dodelijke ademhalingsoefening [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden