Odfjell stopt met werkzaamheden

Tankopslagbedrijf Odfjell in het Botlekgebied legt zijn werkzaamheden binnen de komende 24 uur vrijwel helemaal stil. Dat is de uitkomst van een gesprek vrijdagmiddag tussen tussen onder meer Milieudienst Rijnmond, de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de directie van Odfjell Terminals Rotterdam (OTR).

Archieffoto Beeld anp
ArchieffotoBeeld anp

De zogenoemde saftey shutdown houdt in dat OTR vrijwel geen laad- en losactiviteiten van trucks, wagons, binnenvaart- en zeeschepen meer uitvoert. 'Alleen transporten van producten naar fabrieken zullen doorgang vinden onder verscherpt toezicht in samenwerking met de autoriteiten', verklaarde het bedrijf vrijdag. Het stilvallen van leveringen aan fabrieken kan veiligheidsrisico's in die bedrijven met zich meebrengen.

DCMR Milieudienst Rijnmond legde een week geleden het bedrijf gedeeltelijk stil vanwege gevaar voor de omgeving. Blus- en koelvoorzieningen waren niet in orde.

De eerstkomende tijd gaat OTR alle brandblusvoorzieningen testen voordat het bedrijf weer operationeel wordt. Verder zal het bedrijf leidingen van deze voorzieningen op meer dan 140 opslagtanks vervangen door nieuwe.

De Noorse onderneming zei in een verklaring 'de zorgen die rond het bedrijf zijn ontstaan in de directe omgeving' te betreuren. ' We hopen dat de safety shutdown en het herstelplan de onrust weg zullen nemen.'

Het was niet de eerste keer dat Odfjell negatief in het nieuws kwam. Er ging een reeks incidenten en overtredingen van milieuregels aan vooraf. De afgelopen 10 jaar is de Rotterdamse terminal 64 keer in de fout gegaan.

De voorzitter van de raad van bestuur van het Noorse bedrijf, Laurence Odfjell, was vrijdagmiddag aanwezig bij de gesprekken met de Rotterdamse autoriteiten. Hij zal de komende tijd het herstelproces begeleiden. 'We gaan alles doen wat nodig is om de situatie op deze terminal te verbeteren', aldus de bestuursvoorzitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden