Odfjell over twee jaar pas weer volledig actief

Het kan wel twee jaar duren voordat het tankopslagbedrijf Odfjell weer volledig draait. Ondertussen kan het bedrijf wel weer gaan werken met de tanks die geen gevaarlijke stoffen bevatten. Wanneer dat is, blijft vooralsnog onduidelijk.

null Beeld epa
Beeld epa

.at zei een woordvoerster van de provincie Zuid-Holland. Het bedrijf moest de werkzaamheden volledig stilleggen na een gesprek vrijdagmiddag met onder meer de Milieudienst Rijnmond en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Het bedrijf mag geen laad- en losactiviteiten van trucks, wagons, binnenvaart- en zeeschepen meer uitvoeren.

Bij de provincie Zuid-Holland wordt bekeken hoe om te gaan met allerlei deadlines die komende week bij Odfjell zouden aflopen. 'Het bedrijf kan nu zijn stilgelegd maar we moeten blijven handhaven, ook omdat Odfjell het vertrouwen van de overheid flink heeft verspeeld. Daarom blijft het verscherpt toezicht van kracht.'

De inspecties in de afgelopen maanden waren wisselend van aard. Bij nacontroles, soms wekelijks, bleken onder meer de koel- en blusinstallties niet altijd goed te werken. 'Afgelopen week waren bepaalde zaken weer niet opgelost en toen was de maat vol', zegt de provinciewoordvoerster.

Hoewel niet alle tanks - Odfjell heeft er bijna 300 - leeg hoeven, worden ze komende maanden wel allemaal getest. Van de 140 tanks die wel leeg moeten, moet naar verwachting een deel volledig worden vervangen en een deel worden gerepareerd. Daarnaast moeten allerlei voorzieningen worden aangebracht om ze weer operationeel te krijgen.

'Waar het vooral om draaide was dat de koel- en blusinstallaties in de verschillende tanks keer op keer niet goed werkten. Daardoor kon het bedrijf niet acuut reageren als er een brand zou uitbreken.' Als die zijn vervangen en wel goed zijn bevonden, moet alles worden getest en dan kan een tank in gebruik worden genomen.

De brandweer die nu 24 uur op het bedrijf aanwezig is, is daar op kosten van Odfjell. De kosten van de vele inspecties die Odfjell kreeg, worden niet verhaald op het bedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden