Odfjell onderzoekt verzwijgen incidenten

Het omstreden Rotterdamse olieopslagbedrijf Odfjell onderzoekt of er vaker incidenten zijn verzwegen voor de buitenwereld. Dat meldde het bedrijf vrijdag. Dinsdag bleek dat Odfjell in 2009 had verzwegen dat er duizenden liters methanol vrijkwamen bij een lek.

De toezichthouders, zoals de Milieudienst Rijnmond DCMR, hebben jarenlang gefaald in het toezicht bij tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse haven Beeld ANP
De toezichthouders, zoals de Milieudienst Rijnmond DCMR, hebben jarenlang gefaald in het toezicht bij tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse havenBeeld ANP

'Naar aanleiding van dit incident, onderzoekt Odfjell of er nog meer incidenten zijn geweest in het verleden die niet of onjuist zijn gerapporteerd', schrijft het bedrijf in een verklaring.

Odfjell werd vorig jaar grotendeels stilgelegd omdat het niet meer aan de veiligheidseisen voldeed. In 10 jaar tijd was de Rotterdamse terminal zeker 64 keer in de fout gegaan. De tanks waren zeker 30 jaar lang niet gecontroleerd. De milieudienst controleert extra bij het gedeelte van Odfjell dat nog wel in gebruik is.

In een open e-mail aan de directie van Odfjell vraagt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt om binnen een week duidelijk te maken of en welke incidenten zij nog meer heeft verzwegen. 'U zegt dat Odfjell nu onderzoekt of er een melding aan het bevoegd gezag gedaan is. Na het onderzoek van de Onderzoeksraad, na de zogenaamde cultuurverandering, na alles kunt u toch niet serieus menen dat u niet weet of en hoe dit incident gemeld is', vraagt hij naar aanleiding van het lek van methanol.

Ook heeft het CDA Kamervragen gesteld over de kwestie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden