Plus

Ode aan stadsdichter K. Schippers in De Kleine Komedie

Hij is tot februari stadsdichter van Amsterdam. Dinsdagavond wordt K. Schippers in het zonnetje gezet op de Avond van de Stadsdichter in De Kleine Komedie.

K. Schippers Beeld Bianca Sistermans
K. SchippersBeeld Bianca Sistermans

Op de dag dat bekend werd gemaakt dat Eberhard van der Laan was overleden stuurde de stadsdichter meteen een gedicht over de burgemeester naar de krant.

Zo hoort een stadsdichter te werken. Actueel en snel. Het gedicht over Van der Laan is er een uit de laatste periode van K. Schippers (80) als stadsdichter. In februari 2018 zit zijn termijn er op, en is hij weer gewoon dichter.

Dinsdagavond wordt in De Kleine Komedie een hommage gebracht aan K. Schippers. Een avondvullend programma met poëzie, verhalen, ­muziek en film. "Zelf ga ik gedichten voorlezen," zegt de stadsdichter.

Brug
"Er worden fragmenten vertoond uit films die ik met Kees Hin heb ­gemaakt. Uit Screen bijvoorbeeld. Een filmpje over de Amsterdamse filmschermen. Wat gebeurt er nu als je lege schermen filmt? Het is een eerbetoon aan het Amsterdamse doek. Voor de rest laat ik me verrassen."

Schippers nodigde zelf gasten uit. Dichters Hélène Gelèns, schrijfsters Mensje van Keulen en Sanneke van Hassel, en absurdist Ronald Snijders. De stadsdichter wordt geïnterviewd door Jellie Brouwer, en er is muziek van pianist Marcel Worms.

K. Schippers schreef veel gedichten als stadsdichter. "Dat vermoedde ik al toen ik eraan begon. Ik had de smaak al meteen te pakken, en je slingert je zelf een beetje aan, hè. Ik vind het ontzettend leuk om te doen, ook door de foto's die bij de gedichten staan. Dat had ik me voorgenomen toen ik begon, en dat blijkt heel goed te werken, vind je niet? De brug tussen nieuwe en poëzie wordt dan wat kleiner. Ik heb ook wel iets van een verslaggever in me, heb vroeger veel voor de krant geschreven."

Dafne Schippers
En hij dichtte over dingen waar hij als niet-stadsdichter niet zo snel over zou schrijven. "Over Dafne Schippers bijvoorbeeld. En ik heb een gedicht over Vroom & Dreesmann geschreven toen ze moesten sluiten. Dat zou ik normaal niet zo snel doen. Misschien in een roman..."

Heeft hij Amsterdam op een andere manier leren kennen? "Ik kijk niet ­anders. Maar je doet iets met bepaalde beelden waar je anders zo snel niets mee had gedaan. Een gesloopt pand waar aan een muur nog een rekje hangt met bekers en tanden­borstels, bijvoorbeeld."

"Je kijkt iets anders en merkt dan dingen op die je anders waren ontgaan, dat denk ik zeker. Ik voel me in deze functie dichtende verslaggever of verslaggevende dichter."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden