Plus

Ode aan Boudewijn Büch tijdens presentatie biografie Boud

Een academicus in zijn denken, een geleerde, een dierbare vriend en een bibliomaan. Vrienden en kennissen brachten zondag tijdens de presentatie van de biografie 'Boud' een ode aan Boudewijn Büch.

De boekpresentatie in de Lutherse Kerk. Beeld Mats van Solingen
De boekpresentatie in de Lutherse Kerk.Beeld Mats van Solingen

Boudewijn Büch mag een fantast zijn geweest, hij had de geest van een academicus. Hij was een geleerde en kende alle literatuur over de dodo, zegt emeritus hoogleraar dierenecologie Jacques van Alphen en jeugdvriend van Büch.

De twee schoolvrienden lagen op de grond boven de Times Atlas om eilanden te ontdekken. Ze spraken over het eiland Mauritius waar de uitgestorven dodo, een reusachtige duif, is ontdekt.

Boudewijn stelde Andrew Kitchener van het National Museum of Scotland, die reconstructies heeft gemaakt van de dodo, allerlei vragen over de vogel, maar kreeg geen afdoende antwoord. Van Alphen gaf daarom ter ere van Boudewijn voor een bomvolle Lutherse Kerk op het Spui een 'college' over de dodo.

In de zaal waren tal van bekenden van Büch: zijn broer Patrick, zijn 'zoon' Boudewijn Iskander Pronk, Cees Nooteboom, Roger van Boxtel, Frits Barend en zijn hartsvriend Peter van Zonneveld. Sonja Barend, die Büch uitnodigde voor haar tv-programma, nam biograaf Eva Rovers een kort interview af.

Captain James Cook
Barend moest de biografie tijdens het lezen soms even wegleggen, vertelt ze. "Ik viel af en toe van mijn stoel. Dit gaat over iemand die je denkt te kennen. Hij voerde gesprekken met me hoe moeilijk het was om pedofiel te zijn. Hij had er zo'n moeite mee. En hij blijkt gewoon allemaal vriendinnen te hebben gehad."

Diederik van Vleuten raakte door Boudewijn in de ban van ontdekkingsreiziger Captain James Cook en reisde net als Büch af naar Witby in North-Yorkshire om te zien waar Cook woonde. "Ik heb zoveel aan Boudewijn te danken. Toen na zijn dood zijn enorme bibliotheek werd geveild, wilde ik per se Büchs exemplaar van 'The life of Captain James Cook' hebben. Zijn stem mis ik net als zijn geweldige tv programma's. Of 'ie nou gefantaseerd heeft of niet, die programma's waren echt."

Boekenzoeker
Hoogleraar boekwetenschap Lisa Kuitert gaf een verhandeling over het verschil tussen een bibliotaaf (iemand die boeken verstopt), biblioklept (iemand die boeken steelt) en een bibliomaan (iemand die niet kan stoppen met het kopen van boeken). Büch was het laatste. "Hij jaagde op boeken. Een boekenzoeker noemde hij zichzelf. Als hij hevige pijn leed aan zijn gebit, kocht hij boeken, als troost of uit verdriet of melancholie. Verzamelaars zijn vaak mannen, die qua scholing minder bereikt hebben dan anderen en door de boeken gezag krijgen."

Abdelkader Benali memoreerde tenslotte de adoratie van Büch voor Goethe, een passie waarmee hij ook 'begeistert' raakte. Aan het einde van de middag werd het eerste exemplaar uitgereikt aan Peter van Zonneveld.

"Een vriend bij wie het masker van Boudewijn een beetje af ging," aldus biografe Eva Rovers, die vijf jaar aan de biografie heeft gewerkt. "Of het niet saai was om vijf jaar lang over een persoon te schrijven? Dat vroegen mensen mij vaak. Maar het waren absoluut geen saaie jaren. Het was allesbehalve een eenzaam bestaan. Büch bracht me een veelheid aan onderwerpen, zoals de eilanden en de dodo. Door hem heb ik een palet aan mensen ontmoet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden