Plus

Occupy is splijtzwam bij de UvA

Waar studenten en bestuurders eerder zij aan zij streden voor meer geld voor onderwijs, is die gezamenlijkheid na de politie-ontruiming van vrijdagavond verdwenen.

Lorianne van Gelder
Gezamenlijke inzet sneuvelt op harde aanpak van tentenkamp Beeld ANP
Gezamenlijke inzet sneuvelt op harde aanpak van tentenkampBeeld ANP

Het had iets optimistisch dat studenten gesteund door een college van bestuur een Mars voor Onderwijs organiseerden. Het bestuur had een paar dagen eerder een brief naar de minister van Hoger Onderwijs gestuurd, met de mededeling dat er echt meer financiering moet komen.

Tentenkamp Roeterseiland
De UvA-studenten en hun handvol medestanders uit andere steden waren wel boos op de bezuinigingen bij hun universiteit, die deels op het conto van het college van bestuur komen, maar de pijlen waren vooral gericht op Den Haag dat steeds minder geld per student geeft en binnenkort nog bijna 200 miljoen extra kort.

Maar de Mars voor Onderwijs mondde uit in een tentenkamp à la Occupy op een grasveldje op universiteitscampus Roeterseiland. De studenten wilden er niet weg. Ze hadden een universiteitsnacht met lezingen gepland en hoopten hun stem te kunnen laten horen tijdens de officiële Universiteitsdag op zaterdag.

"Zodat niet alleen het goede nieuws wordt verspreid, maar ook de problemen aan de orde komen," aldus student Sebald van der Waal, een van de organisatoren van het protest. Maar rond tien uur vrijdagavond vond het bestuur het mooi geweest met het kamperen. Toen de studenten niet wilden vertrekken, kwam de politie.

De bezettingen van het Maagdenhuis en het Bungehuis van drie jaar geleden indachtig is het antikraak­beleid van de UvA een stuk strenger geworden. De gebouwen op het Roeterseiland gingen provisorisch dicht, al bij het passeren van de Mars voor Onderwijs. En kamperen op de campus is niet toegestaan.

Gesprek bleef uit
Daar is wat voor te zeggen (veiligheid, ordeverstoring, een evenement op komst), maar deze demonstratie is onlosmakelijk verbonden met de studentenprotesten van 2015 en dezelfde frustraties: meer inspraak en een stop op bezuinigingen. De actiegroepen hebben de jaren overleefd.

Het harde optreden van voorzitter Geert ten Dam is opmerkelijk, omdat ze verbindend wil zijn, altijd bereid tot een gesprek. Maar met de demonstranten sprak ze vrijdagavond niet.

De studenten bereiden nu een aangifte voor. Over bezuinigingen lijkt het niet meer te gaan. Wel over harde politieoptredens, een gebrek aan vertrouwen, over wel of niet een kinderactiviteit op het grasveldje en over machtsvertoon. Slechte pr voor de universiteit. En jammer van het doel: dat gezamenlijk strijden voor meer geld voor onderwijs.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden