Occupy een jaar later: waar zijn ze gebleven?

Het is precies een jaar geleden dat de Occupy-beweging voor het eerst demonstreerde voor de Amerikaanse beurs op Wall Street. Om dit te vieren zullen vandaag in dertig wereldsteden rally's gehouden worden. De grootste manifestatie is in New York. Vanaf vlak bij de geboorteplaats van de beweging, het Zucottipark, lopen driehonderd betogers richting de New Yorkse beurs.

Mirjam van Putten
Een priester kijkt naar een bijeenkomst van leden van de Occupybeweging in New York. Beeld afp
Een priester kijkt naar een bijeenkomst van leden van de Occupybeweging in New York.Beeld afp

Na een bevlogen begin lijkt de beweging een langzame dood gestorven te zijn. Nadat de meeste kampententen ontruimd zijn, is de toekomst van de beweging onzeker. Wellicht is dit de eerste en laatste verjaardag van Occupy.

Toen Occupy Wall Street op 17 september 2011 van start ging, ontketende deze wereldwijd een massaal protest tegen sociale en financiële ongelijkheid. In steden als Berlijn, Washington,Tokio, Mexico- Stad, Madrid en Seoul werden tentenkampen opgezet. Ook mobiliseerden aanhangers zich in alle grote Nederlandse steden. De grootste kampen waren in Den Haag en Amsterdam. In Amsterdam namen Occupiers het Beursplein in beslag.

Een jaar later zijn de betogers in steden als Hong Kong, London en Frankfurt alweer vertrokken, al dan niet gedwongen. In Amerika worden op dit moment de laatste kampen afgebroken. Het Occupy-kamp in Frankfurt werd op zes augustus 2012 na driehonderd dagen bezetting ontruimd. Deze beweging is nu bezig met een reorganisatie. De Amsterdamse Occupiers werden begin dit jaar ook gedwongen te vertrekken. Nadat de eerste tenten in oktober 2011 werden opgezet, is het Beursplein 24 maart 2012 op last van de gemeente ontruimd.

Er zijn ook lichtpuntjes voor de Occupy-beweging. In de VS is ruim vijf miljoen dollar opgehaald voor de Occupy Wall Street kitchen. Een fonds waarmee occupiers en mensen in nood gevoed worden. Ondanks de wereldwijde ontruimingen mogen de Haagse Occupiers vanaf 11 septemver jongstelden het Malieveld weer bezetten.

Impact
Ondanks de stille dood heeft de beweging wel impact gehad, stelt Hector Cordero-Guzman, een New Yorkse socioloog die de beweging bestudeerd heeft. Hij meent dat de Occupy-leus 'We are the 99%' nu ook door de politici overgenomen wordt. 'Occupy heeft het politieke gesprek veranderd. Thema's als ongelijke inkomens, de invloed van Wall Street, staan allemaal op de agenda van de Amerikaanse verkiezingen', aldus Cordero-Guzman tegen USAtoday. 'Het is te zien aan de publeieke vragen over Bain Capital en Mitt Romneys belastingaangifte.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden