Ocampo wil arrestatie van leider Soedan

Luis Moreno Ocampo, hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, houdt president Omar al-Bashir verantwoordelijk voor het geweld in Darfoer. Foto EPA/Martial Trezzini Beeld
Luis Moreno Ocampo, hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, houdt president Omar al-Bashir verantwoordelijk voor het geweld in Darfoer. Foto EPA/Martial Trezzini

DEN HAAG - Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) presenteert vandaag bewijsmateriaal dat volgens hem de arrestatie rechtvaardigt van president Omar al-Bashir van Soedan. Volgens Moreno Ocampo bestaan tal van bewijzen dat Al-Bashir persoonlijk bevel geeft tot het geweld in de regio Darfoer.

De rechters van de Kamer van Vooronderzoek hebben naar verwachting enkele weken de tijd nodig om het bewijsmateriaal te bestuderen. Als zij dan besluiten dat er voldoende reden is voor een arrestatiebevel, wordt dat de eerste keer dat het ICC een zaak begint tegen een zittend staatshoofd.

In de Soedanese hoofdstad Khartoem gingen gisteren duizenden burgers de straat op uit protest tegen een mogelijk arrestatiebevel voor hun president. 'Ocampo leidt een complot tegen het Soedanese volk', aldus de tekst op een spandoek.

Soedan weigerde eerder gehoor te geven aan twee in april 2007 uitgevaardigde ICC-arrestatiebevelen, tegen Ahmed Haroen, huidig minister van Humanitaire Zaken in de Soedanese regering, en tegen Ali Koeshajb, een leider van de beruchte Arabische Janjaweedmilitie.

Die militie gaat in Darfoer tekeer tegen de zwarte burgerbevolking. Door het etnische geweld in Darfoer zijn sinds 2003 al zeker 300.000 mensen om het leven gekomen. President George W. Bush sprak van genocide. Zo'n twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Velen wonen in kampen in Darfoer of in het buurland Tsjaad, dat steeds meer bij de strijd betrokken raakt.

President Omar al-Bashir erkent het Strafhof niet. Eerder noemde hij hoofdaanklager Moreno Ocampo 'een crimineel' en waarschuwde hij dat diens bemoeienissen een vreedzame oplossing van het conflict bemoeilijken.

Al-Bashir heeft daarin mogelijk niet geheel ongelijk, aldus waarnemers in de regio. Opstandelingen tegen het gezag in Khartoem zouden een proces tegen de president beschouwen als een aanmoediging hun strijd te verhevigen. Die rebellen zijn niet alleen actief in Darfoer, in het westen van Soedan, maar ook in het zuiden.

Het conflict in Darfoer begon in 2003 toen rebellen de wapens opnamen tegen het centrale gezag in het verre Khartoem. Een vredesmacht van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties tracht met weinig succes het geweld te beteugelen. Vorige week kwamen Afrikaanse leden van de vredesmacht om bij een aanval tijdens een patrouille in Darfoer. De vrees bestaat dat die aanvallen toenemen als de president van Soedan inderdaad voor een rechter moet verschijnen. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden