Obesitas voor het eerst wereldwijd groter probleem dan ondervoeding

Voor het eerst in de geschiedenis is overgewicht wereldwijd een groter probleem dan ondervoeding. Dat blijkt uit het Global Burden of Disease rapport, het grootste onderzoek ooit naar de wereldwijde gezondheidstoestand, waar bijna 500 wetenschappers in 50 landen aan meewerkten.

Redactie
Zwaarlijvige vrouwen op de kermis in Californië. Beeld REUTERS
Zwaarlijvige vrouwen op de kermis in Californië.Beeld REUTERS

Uit het onderzoek blijkt daarnaast ook dat we eindelijk greep hebben op een aantal veel voorkomende infectieziekten, waardoor miljoenen kinderen gered worden van een vroege dood.

'We ontdekten dat er een enorme verschuiving in sterfte heeft plaatsgevonden', vertelt Ali Mokdad, co-auteur van de studie, aan CNN. 'Kinderen die vroeger stierven aan infectieziekten, kunnen nu zeer goed geholpen worden met vaccinaties. De wereld is nu zwaarlijvig en daar zien we de gevolgen van.'

Dikker dan ooit
Ieder land, met uitzondering van de Sub-Sahara, kampt met alarmerende obesitascijfers. In de afgelopen twee decennia zijn deze wereldwijd met 82 procent gegroeid. In het Midden-Oosten zijn mensen dikker dan ooit; daar is een stijging van 100 procent sinds 1990. 'De zogenaamde westerse levensstijl wordt overal ter wereld overgenomen, en de resultaten zijn allemaal hetzelfde', aldus Mokdad.

Ook staan voor de eerste keer niet-overdraagbare ziekten, als diabetes, beroertes en hart- en vaatziekten, bovenaan de lijst van de belangrijkste oorzaken van een langdurige ziekbed. 'Al deze ziekten staan in verband met obesitas. We zien zelfs dat een hoog percentage aan rugpijn lijdt.' vertelt Mokdad. 'Als er iets aan obesitas gedaan wordt, zien we deze getallen vanzelf weer dalen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden