Obama zoekt toenadering tot president Brazilië tijdens top

De Amerikaanse president Barack Obama heeft op de G20 in Sint-Petersburg een ontmoeting gehad met zijn Braziliaanse ambtgenoot Dilma Rousseff. Dat werd vernomen bij het Witte Huis. De relatie tussen beide landen is gespannen door een vermoedelijke spionagezaak.

Dilma Rousseff en Barack Obama bij een vorige ontmoeting. Beeld afp
Dilma Rousseff en Barack Obama bij een vorige ontmoeting.Beeld afp

Eerder op de dag kondigde Brazilië aan dat Rousseff de reis van de medewerkers die haar bezoek aan de Verenigde Staten moesten voorbereiden, geannuleerd heeft.

Uit documenten van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, waarop de klokkenluider Edward Snowden de hand kon leggen, bleek begin deze week dat de Amerikanen elektronische communicatie van de Braziliaanse president onderschepten. Brazilië wacht nog steeds op antwoorden in verband met die vermoedelijke spionagezaak.

'President Obama heeft president Rousseff vandaag ontmoet tussen de eerste plenaire vergadering van de G20 en het werkdiner van de top in het Russische Sint-Petersburg', luidt het bij het Witte Huis. De ontmoeting maakte geen deel uit van het officiële programma van Obama op de G20. Er werden geen details vrijgeven over de inhoud van het gesprek. Obama en Rousseff kwamen een halfuur later dan de andere gasten aan op het diner.

Syrië
Na afloop van het diner verklaarde de Italiaanse president Letta op Twitter dat het 'tijdens de maaltijd opnieuw duidelijk is geworden dat er onenigheid bestaat tussen de verschillende landen over Syrië'. Zo is Frankrijk bereid militair in te grijpen aan de zijde van de VS, terwijl Duitsland, Italië en Spanje weigeren deel te nemen aan een operatie. De Britse regering is wel bereid om deel te nemen, maar wordt tegengehouden door het parlement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden