Obama zoekt meer macht

De president voorspelde gisteren op een sober getoonzette persconferentie dat zowel onder de bevolking als in het Congres 'grote steun' zal bestaan voor het uitbreiden van de macht van de overheid. Foto EPA/Matthew Cavanaugh Beeld
De president voorspelde gisteren op een sober getoonzette persconferentie dat zowel onder de bevolking als in het Congres 'grote steun' zal bestaan voor het uitbreiden van de macht van de overheid. Foto EPA/Matthew Cavanaugh

WASHINGTON - President Barack Obama wil de greep van zijn regering op de Amerikaanse economie vergroten door de overheid meer bevoegdheden te geven om bedrijven over te nemen.

Volgens de president moet de federale overheid niet alleen banken onder controle kunnen nemen, maar ook andere financiële instellingen die van doorslaggevend belang zijn voor de economie. Als de regering die bevoegdheden eerder had gehad, had Washington direct kunnen ingrijpen toen de situatie bij verzekeringsgigant AIG uit de hand liep, aldus Obama.

De president voorspelde gisteren op een sober getoonzette persconferentie dat zowel onder de bevolking als in het Congres 'grote steun' zal bestaan voor het uitbreiden van de macht van de overheid.

Obama's minister van Financiën, Timothy Geithner, bijgestaan door Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, presenteerde gisteren in het Huis van Afgevaardigden het plan om de greep van de overheid uit te breiden tot de gehele financiële sector. Naast de reguliere banken, kunnen dan voortaan ook verzekeraars en investeringsmaatschappijen in overheidshanden terecht komen.

Geithner en Bernanke verdedigden de 180 miljard dollar die de regering heeft geïnvesteerd in de redding van AIG. Gezien de centrale rol van de verzekeraar in de internationale economie - 74 miljoen klanten, activiteiten in 130 landen - zou de ondergang van het bedrijf volgens hen desastreus zijn geweest.

''Dat had kunnen leiden tot een wereldwijde financiële en economische ineenstorting, met catastrofale gevolgen voor inkomens en banen,'' zei Bernanke.

Bernanke en Geithner herhaalden hun kritiek op de bonussen die AIG zijn managers gunde - ze verzekerden het Huis dat ze daarvan pas op het allerlaatste moment op de hoogte waren. Geithner gaf wel toe dat medewerkers op zijn ministerie er eerder weet van hadden en zei dat hij daarover ingelicht had moeten worden.

De enorme ophef over de bonussen, die bij alle miljarden aan steunmaatregelen een relatief klein bedrag vertegenwoordigen, dreigt het draagvlak voor Obama's plannen te ondergraven. De president zei gisteren dat 'bankiers en managers op Wall Street moeten beseffen dat ze het onvergeeflijk is zichzelf te verrijken op kosten van de belastingbetalers'. ''De dagen van buitensporige beloningen en onverantwoorde speculaties zijn voorbij,'' aldus de president.

Maar Obama, die volgens The New Times optrad als 'professor in chief', waarschuwde ook tegen een overreactie. ''We kunnen ons niet veroorloven elke investeerder of ondernemer die winst wil maken te demoniseren. Die motivatie heeft juist altijd onze welvaart teweeggebracht, en we hebben die ook nu nodig om de economie weer op gang te brengen.''

Van Republikeinse zijde komt felle kritiek op Obama's plannen. Volgens senator Jim Bunning gaat het de president om 'het socialistisch maken van de markt'. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden