Obama zit klem in Afghanistan

De onvrede aan de rechterzijde van het politieke spectrum is gevaarlijk voor het Witte Huis, omdat Obama juist onder Republikeinen de meeste steun heeft voor zijn politiek in Afghanistan. Foto EPA Beeld
De onvrede aan de rechterzijde van het politieke spectrum is gevaarlijk voor het Witte Huis, omdat Obama juist onder Republikeinen de meeste steun heeft voor zijn politiek in Afghanistan. Foto EPA

WASHINGTON - De oorlog in Afghanistan ontpopt zich tot een politiek mijnenveld voor Barack Obama. Meer Amerikanen dan ooit (57 procent) zijn inmiddels tegen de militaire missie, maar het Witte Huis overweegt nog eens tienduizenden soldaten extra te sturen. ,,Obama is geen vredespresident."

Cindy Sheehan vergaarde ooit wereldfaam door langdurig te bivakkeren voor de ranch van George W. Bush in Crawford uit protest tegen de oorlog in Irak. De 'peace mom' die in 2004 haar zoon verloor in Irak heeft nu een nieuw doelwit: president Barack Obama. Bij het vakantieadres van de Democratische president op het eiland Martha's Vineyard herhaalde Sheehan de afgelopen week haar oude slogan: haal de troepen naar huis. ,,Voor mij is het simpel", zegt Sheehan per telefoon. ,,De oorlogen in Irak en Afghanistan waren verkeerd onder Bush en ze zijn nog net zo verkeerd onder Obama."

Veel steun heeft de omstreden activiste nog niet voor haar verzet tegen de 'oorlogspolitiek' van de Democraat. Slechts drie vredesbewegingen sloten zich aan bij het protest. Sheehan staat er niet van te kijken. ,,Obama is op een voetstuk geplaatst, maar hij is helemaal geen vredespresident. Dat is een illusie. Hij doet nu precies wat hij altijd heeft gezegd tijdens de verkiezingscampagne: hij laat de oorlog in Afghanistan escaleren. Veel van zijn supporters verkeren nog in een staat van ontkenning, maar ik heb altijd gevreesd dat Obama hun harten zou breken."

De protesten van Sheehan zijn vooral vervelend voor het Witte Huis omdat ze parallel lopen met een erosie van de publieke steun voor de militaire missie. Uit een peiling van CNN blijkt dat 57 procent van de Amerikanen nu tegen de oorlog in Afghanistan is, door Obama ooit omschreven als de 'goede oorlog'. Nooit eerder was het vertrouwen in een goede afloop zo laag. Het aantal slachtoffers loopt dan ook op: met 51 Amerikaanse doden is 2009 nu al het bloedigste jaar sinds de invasie van acht jaar geleden. De maanden juli en augustus waren gewelddadiger dan ooit. ,,Veel Amerikanen beginnen pas op te letten als de bodybags naar huis komen", zegt Sheehan.

De linkse activiste kreeg vorige week steun uit onverwachte hoek: de invloedrijke, conservatieve columnist George Will pleitte opeens voor terugtrekking van de troepen uit Afghanistan. ,,Wat we nu doen is niet vol te houden." Een paar dagen later volgde de eveneens conservatieve publicist David Harsanyi, auteur van het controversiële boek Nanny State. ,,Het is volstrekt onduidelijk wat ons einddoel is", zegt Harsanyi. ,,Moet iedere moslimextremist in Afghanistan zijn maagden in het hiernamaals hebben gevonden, voordat we weg gaan?"

De onvrede aan de rechterzijde van het politieke spectrum is gevaarlijk voor het Witte Huis, omdat Obama juist onder Republikeinen de meeste steun heeft voor zijn politiek in Afghanistan. Mediaberichten wijzen er inmiddels op dat Obama op aandringen van zijn generaals volgend jaar mogelijk nog eens twintig- tot dertigduizend extra troepen naar Afghanistan wil sturen, bovenop de 18.000 man sterke troepenuitbreiding die hij eerder dit jaar aankondigde. Volgens Harsanyi kan de Republikeinse steun snel afnemen. ,,Er komt langzaam een discussie op gang binnen de partij", aldus de publicist. ,,Historisch gezien zijn conservatieven nooit voor het idee van 'nation building' geweest en in Afghanistan is in acht jaar tijd geen enkele vooruitgang geboekt."

Harsanyi meent dat Obama zichzelf 'helemaal klem' heeft gezet. ,,Tijdens de campagne heeft hij voortdurend geroepen dat Afghanistan het ware front is in de oorlog tegen terrorisme. Nu kan hij niet meer terug. Historische vergelijkingen gaan altijd mank, maar Obama lijkt zich net zo vast te bijten in de oorlog in Afghanistan als president Lyndon Johnson ooit deed met de oorlog in Vietnam." (FRANK HENDRICKX)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden