Video

Obama zingt Amazing Grace bij begrafenis Charleston

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag in zijn rouwrede in Charleston de laatste eer bewezen aan de doodgeschoten zwarte dominee Clementa Pinckney. Obama sloot zijn toespraak af door voor de vijfduizend kerkgangers Amazing Grace in te zetten.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Obama veegde in zijn toespraak de vloer aan met de confederale vlag, die volgens hem herinnert aan 'stelselmatige onderdrukking en raciale onderwerping' en hekelde het vele vuurwapengeweld in de Verenigde Staten.

Dominee Pinckney was één van de negen slachtoffers die vorige week in de kerk doodgeschoten werden door de blanke twintiger Dylann Storm Roof, die racistische denkbeelden koesterde.

Toevluchtsoord
De moordpartij van vorige week is des te pijnlijker omdat die in een kerk is aangericht, zei de president. Obama zei dat de kerk juist een toevluchtsoord is. Zwarte kerken staan volgens Obama in het centrum van de zwarte gemeenschap. De kerk is 'een plaats die we in een vijandige wereld de onze kunnen noemen'. Een kerk die volgens Obama openstond voor iedere Amerikaan die de verspreiding van vrijheid na aan het hart ligt.

Obama prees Pinckney, die hij een groot voorbeeld noemde. Hij stelde opnieuw het vuurwapengeweld in de VS aan de kaak en stelde voor de confederale vlag te strijken. Zo zou Gods genade worden uitgedrukt, aldus de president.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden