Obama zet het mes in bonussen

Eerder dit jaar zei Obama al woedend te zijn over plannen van verzekeraar AIG om in totaal 165 miljoen aan bonussen uit te keren. Foto AP Beeld
Eerder dit jaar zei Obama al woedend te zijn over plannen van verzekeraar AIG om in totaal 165 miljoen aan bonussen uit te keren. Foto AP

NEW YORK - Het Witte Huis zet het mes in de exorbitante salarissen van de topmanagers van zeven bedrijven die door staatssteun overeind worden gehouden. Hun directe maandloon gaat gemiddeld negentig procent omlaag.

De regering-Obama zou dat naar verwachting vandaag bekendmaken. Eerder dit jaar zei Obama al woedend te zijn over plannen van verzekeraar AIG om in totaal 165 miljoen aan bonussen uit te keren, nu pakt hij alle bedrijven aan die de financiële bijdrage van de overheid nog niet hebben terugbetaald.

Het gaat om grote ondernemingen als General Motors, Chrysler, Citigroup en Bank of America. Zij werden door de overheid gered in een grootschalig bail out-programma, waarbij ze in totaal 250 miljard dollar ontvingen.

De regering heeft Kenneth Feinberg, die optreedt als 'betalings­tsaar' van het ministerie van Financiën, gemachtigd om de beloningen van de managers aan te pakken. Zijn beslissingen zijn bindend. Hij heeft zeggenschap over de salarissen van de 25 hoogste functionarissen van alle zeven betrokken bedrijven.

De korting van negentig procent van hun direct salarissen wordt gedeeltelijk gecompenseerd door de aandelenplannen die Feinberg wil handhaven. Topmanagers kunnen daarmee beloond worden door een belang in hun eigen bedrijf. Maar ze zullen die aandelen gedurende twee jaar niet mogen verkopen, om te voorkomen dat ze zich slechts door kortetermijnbelang zullen laten leiden.

Daarnaast zullen de managers toestemming moeten vragen voor extra beloningen in de vorm van privileges als bedrijfsauto's, snoepreisjes, lidmaatschappen van country clubs en dergelijke als die een waarde van meer dan 25.000 dollar vertegenwoordigen.

Obama's naaste adviseur David Axelrod noemde de bonussen deze week 'beledigend'. ''Deze bedrijven moeten bedenken wat ze aan het doen zijn,'' aldus Axelrod. ''Een jaar geleden stonden ze nog aan de rand van het bankroet. De belastingbetalers hebben hen gered.''

Ook in Groot-Brittannië staan de bonussen, met name in de bankwereld, ter discussie. De banken zouden van plan dit jaar zeven miljard euro aan bonussen uit te keren; een stijging van vijftig procent. De Britse regering is er, ondanks beloftes, niet in geslaagd regels in te voeren om de bonussen te beperken. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden