Obama zegt afspraak met Poetin af om Snowden

De Amerikaanse president Obama heeft een bezoek aan Moskou en een overleg met zijn Russische ambtsgenoot Poetin afgezegd. De beslissing komt voort uit de verontwaardiging in de Verenigde Staten over de beslissing van Rusland om klokkenluider Edward Snowden tijdelijk asiel te verlenen en groeiende ergernis over andere kwesties, zoals de mensenrechtensituatie in het land.

Redactie
President Obama en president Poetin na een ontmoeting in Enniskillen in Noord-Ierland, half juni. Beeld ap
President Obama en president Poetin na een ontmoeting in Enniskillen in Noord-Ierland, half juni.Beeld ap

De Amerikaanse president zou Poetin ontmoeten na de G20-top in Sint Petersburg in september. In plaats daarvan maakt Obama een tussenstop in Zweden. Geplande gesprekken in Washington vrijdag tussen de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van de twee grootmachten gaan wel door.

Het Kremlin noemt het besluit van Obama 'teleurstellend'. De afzegging hangt ook volgens de Russen duidelijk samen met de zaak-Snowden. Volgens een medewerker van het Kremlin wil Rusland nog altijd samenwerken met de Verenigde Staten, en is Obama altijd welkom voor een gesprek met Poetin.

Obama zei gisteren tegen de Amerikaanse televisiezender NBC dat de Russische regering soms vervalt in het denken en de mentaliteit van de Koude Oorlog. Hij zei dat naar aanleiding van de asielverlening aan Snowden. Het weerspiegelt ook de groeiende frustratie van de Amerikanen tegenover Rusland over een aantal andere zaken zoals raketverdediging en mensenrechten.

Mensenrechten
Rusland en de VS hebben naast de onenigheid over Snowden een scala aan wederzijdse frustraties. Zo beschuldigt de VS Poetin van het helpen van president Assad in de burgeroorlog in Syrië. Ook heeft de VS openlijk kritiek geuit op de slechte naleving van mensenrechten in Rusland, waaronder de anti-homowet en het straffen van Kremlin-critici door Poetin. Poetin ondertekende op zijn beurt een wet tegen de adoptie van Russische kinderen door Amerikanen. En Rusland beschuldigt de VS van het installeren van een raketschild in Oost-Europa als een afschrikmiddel tegen Rusland.

De woordvoerder van Obama zei dat de Amerikaanse president nog steeds probeert raakvlakken te vinden met Rusland, maar dat hij onder de huidige omstandigheden een ontmoeting niet zinvol vindt. 'Het is constructiever om de top uit te stellen tot we meer raakvlakken in onze politieke agenda's kunnen vinden', aldus Jay Carney.

'We moeten aan de toekomst denken', zei Obama gisteren nog tegen NBC. 'Er is geen enkele reden waarom we onze samenwerking niet zouden kunnen verbeteren.' Ondanks het meningsverschil bevestigde Obama dat hij dit najaar wel gewoon naar de G20-top zal gaan die dan in Rusland plaatsvindt.

Edward Snowden maakte enkele maanden geleden bekend dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA op grote schaal het telefoon- en internetverkeer van mensen in de gaten houdt. Het Witte Huis is nogal geërgerd over het lekken van staatsgeheimen en wil Snowden berechten, maar Rusland levert hem niet uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden