Obama wint; de belangrijkste momenten van de verkiezingsnacht

Barack Obama is ook de komende vier jaar president van de Verenigde Staten. Met meer overmacht dan was voorspeld in de peilingen, versloeg de Democraat zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney. Lees hier de belangrijkste momenten terug van de afgelopen verkiezingsnacht.

Redactie
Barack Obama na zijn overwinningsspeech in Chicago. Beeld getty
Barack Obama na zijn overwinningsspeech in Chicago.Beeld getty

Eerste stembureaus sluiten
Rond middernacht, Nederlandse tijd, sloten de stembureaus in de eerste twee staten: Indiana en Kentucky. Hier zouden weinig verrassende resultaten vandaan komen: sinds jaar en dag wordt daar op de Republikeinse presidentskandidaat gestemd, zo ook dit jaar. Goed nieuws voor Romney, die rond dit tijdstip ook vertelde zijn overwinningsspeech al geschreven te hebben, zijn enige voorbereide speech, met een nederlaag hield Romney geen rekening.

Ohio sluit
Om 1.30 uur Nederlandse tijd sloot een van de meest cruciale swing states de stembussen: Ohio. De staat bleek later op de avond ook de doorslaggevende uitslag te geven. Ohio was voor beide presidentskandidaten zeer belangrijk; sinds 1960 heeft nog nooit een Republikein de strijd om het Witte Huis gewonnen zonder winst in Ohio. In eerste instantie was de uitslag in Ohio, zoals verwacht, 'too close to call'.

Wachten op Florida
Swing states Florida en New Hampshire sloten om 02.00 uur de deuren. Voor Romney was Florida ook een cruciale swing state. Hij zou namelijk in alle overige swing states moeten winnen om Obama te kunnen verslaan, mocht hij in Florida verliezen.

Het wachten is overigens nog steeds op Florida, de uitslag komt waarschijnlijk pas vanavond. Volgens de laatste cijfers lag Obama, die vier jaar geleden in Florida won, met ongeveer 45.000 stemmen voor op Romney. Met deze staat erbij komt Obama uit op 332 kiesmannen.

Mensen staan in lange rijen te wachten om te stemmen in Florida. Beeld EPA
Mensen staan in lange rijen te wachten om te stemmen in Florida.Beeld EPA

Geen verrassingen
Een uur later zorgden de Amerikaanse kiezers vooralsnog niet voor verrassingen. Beide kandidaten wonnen in de staten waar van ze werd verwacht dat ze zouden winnen. Ook bleef de strijd in de belangrijkste swing states (Virginia, Ohio en Florida) onbeslist. De stemlokalen in Virginia bleven langer open door de hoge opkomst, en in Ohio en Florida was en een deel van de stemmen al geteld, maar nog steeds 'too close to call'.

Stembureaus in Virginia sloten later door de drukte. Beeld reuters
Stembureaus in Virginia sloten later door de drukte.Beeld reuters

Geboortestaat Romney
Een zeldzame tegenslag voor de Republikeinen: Obama verslaat Romney in zijn geboortestaat Michigan én in zijn thuisstaat Massachusetts, de staat waar hij gouverneur was. Vervolgens won Obama ook nog in Wisconsin, de thuisstaat van Paul Ryan, de Republikeinse vicepresidentskandidaat.

Kansen Obama groeien
Naarmate de verkiezingsnacht vordert, lijkt de kans dat Obama de verkiezingen wint steeds groter te worden. De president heeft in de meeste swing states de beste kaarten in handen en kan in ieder geval nog rekenen op een paar grote staten in het westen. Volgens voorspellingen van nieuwszenders komt Obama in ieder geval als winnaar uit de bus in de swing states Wisconsin en New Hampshire.

Langzaam maar zeker lijken de Republikeinen hun mogelijke nederlaag te accepteren. Zo twittert Avik S. A. Roy, campagneadviseur van Mitt Romney: 'Congrats to my Democratic friend. Best wishes for the new administration. I will continue to provide the loyal opposition.'

'Obama wint Ohio'
En dan komt rond 05.00 uur Nederlandse tijd de Amerikaanse nieuwszender Fox News als eerste met de doorslaggevende prognose: 'Obama wint in Ohio', waarna snel andere Amerikaanse media volgen. Met deze uitslag kan Obama de verkiezingsoverwinning niet meer ontgaan. Nog voordat de uitslag uit de belangrijke swing states Florida en Virginia duidelijk werd, ging Obama al over de grens van 270 kiesmannen heen.

Barack Obama twittert: 'Four more years', samen met een foto van hem en zijn vrouw Michelle Obama.

Romney feliciteert Obama
In eerste instantie wilde Romney zijn nederlaag niet erkennen, maar uiteindelijk, rond 07.00 Nederlandse tijd, geeft hij toe.

In zijn toespraak tot zijn aanhangers in Boston liet de zichtbaar geëmotioneerde Republikein weten dat hij Barack Obama gebeld had om hem te feliciteren met zijn herverkiezing. 'Dit is een tijd van grote uitdagingen voor Amerika en ik bid dat de president succesvol zal zijn in het leiden van onze natie', aldus Romney.

Speech Obama
Even over 07.30 Nederlandse tijd is het dan zover: Barack Obama komt in Chicago op het podium voor zijn overwinningsspeech, hij wordt minutenlang toegejuicht. 'Wij weten in ons hart dat het beste voor de Verenigde Staten nog moet komen. We gaan verder als één natie', zei Obama tegen de uitzinnige menigte.

In zijn toespraak bedankte de president iedereen die aan deze verkiezingen heeft deelgenomen, of deze nu voor hem of voor Romney heeft gestemd. 'Je hebt je stem laten horen en het verschil weten te maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden