Obama wil snel resultaat zien in Afghanistan

WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama wil dat de situatie in Afghanistan binnen anderhalf jaar ten goede keert, zodat hij kan beginnen aan het terughalen van militairen uit dat land. Dat zei hij dinsdag in een toespraak op de militaire academie West Point in de staat New York.

Obama kondigde zoals verwacht aan dat zijn regering eerst zo snel mogelijk 30.000 extra manschappen naar Afghanistan stuurt. Deze militairen moeten uiterlijk volgend jaar zomer zijn toegevoegd aan de bestaande Amerikaanse troepenmacht in het Centraal-Aziatische land. Die bestaat nu uit circa 65.000 militairen.

De bondgenoten van de Verenigde Staten binnen de NAVO zullen waarschijnlijk zeker vijfduizend extra militairen beschikbaar stellen voor de internationale troepenmacht in Afghanistan. Dat meldde NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen dinsdag in een reactie op de toespraak van Obama.

Vietnam
Rasmussen verwelkomde het besluit van Obama om binnen zes maanden 30.000 extra Amerikaanse militairen naar Afghanistan te sturen. ''Ik denk dat dit de juiste beslissing is voor Afghanistan en voor de NAVO'', aldus Rasmussen.

Verder wil Obama niets weten van vergelijkingen die sommige waarnemers maken tussen de oorlogen in Afghanistan en Vietnam. Obama zet vergelijkingen tussen de verloren oorlog in Vietnam en de nog lopende oorlog in Afghanistan weg als ''een valse voorstelling van de geschiedenis''. De president wees erop dat de militaire troepenmacht in Afghanistan bestaat uit militairen uit tientallen landen, die het eens zijn met de acties van de Amerikanen. In Vietnam vochten de VS eind jaren '60 en begin jaren '70 alleen tegen het communistische verzet, dat uiteindelijk aan het langste eind trok.

Obama ziet nog een aantal andere verschillen. ''In tegenstelling tot in Vietnam zien we ons niet geconfronteerd met verzet dat gesteund wordt door brede lagen van de bevolking'' in Afghanistan, aldus Obama. ''En bovenal, in tegenstelling tot Vietnam, is het Amerikaanse volk op wrede wijze aangevallen vanuit Afghanistan'', zei Obama met een verwijzing naar de terreuraanslagen van 11 september 2001, die werden beraamd in Afghanistan. (ANP)

Barack Obama tijdens zijn toespraak op de militaire academie West Point in de staat New York. ANP Beeld
Barack Obama tijdens zijn toespraak op de militaire academie West Point in de staat New York. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden