Obama wil meer westerse steun voor Syrische rebellen

De Amerikaanse president Barack Obama gaat zich inzetten om meer steun aan de Syrische oppositie te verlenen. Dat heeft hij vandaag gezegd in een toespraak voor de oudste militaire academie van het land, West Point bij New York.

Syriërs in Aleppo bekijken de schade van een raketaanval, vermoedelijk door het Syrische leger van president Assad, 28 mei 2014.Beeld reuters

Volgens Obama vormen de gematigde Syrische rebellen het beste alternatief op het Assad-regime en de extremistische strijdgroepen die elkaar in Syrië bevechten. Obama roept het Congres op steun te verlenen aan een internationaal fonds om Jordanië, Libanon, Irak en Turkije te steunen bij het bestrijden van terrorisme. Deze landen hebben allemaal te maken met terroristen die in Syrië opereren, maar ook vaak in buurlanden actief zijn. Ook vangen Turkije, Jordanië, Irak en Libanon veel Syrische vluchtelingen op.

Obama herhaalde zijn standpunt dat hij geen Amerikaanse militairen naar Syrië stuurt. Wel zeiden anonieme bronnen in Washington eerder op de dag dat er mogelijk plannen in de maak zijn om Syrische rebellen door het Amerikaanse leger te laten trainen in Jordanië. De VS steunen het gematigde Vrije Syrische Leger in de Syrische burgeroorlog.

Diverse Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders hebben erop gewezen dat Assad niet zal inbinden zolang er niets verandert aan de tactiek van de rebellen. Tegelijkertijd maakt Washington zich zorgen over het hoge aantal aan Al-Qaida gelieerde extremisten dat zich in de gelederen van de oppositie bevindt. Dit staat Amerikaanse steun aan de rebellen al langer in de weg, omdat de VS zowel tegen het Assad-regime als tegen moslimterroristen gekant is.

De Amerikaanse president Barack Obama onderweg naar West Point.Beeld ap

Juridische voorbereidingen
Vorige week werden al juridische voorbereidingen getroffen om de training van Syrische oppositiestrijders door het Amerikaanse leger mogelijk te maken. De VS hebben al 210 miljoen euro gestoken in steun aan burgers die zijn getroffen door de burgeroorlog. Rebellenleiders vragen Washington al drie jaar om wapens, manschappen en andere militaire steun.

Of de militaire trainingsmissie er daadwerkelijk komt, blijft onzeker. Een woordvoerster van het ministerie van buitenlandse zaken verklaarde dinsdag dat de VS zich momenteel buigt over een reeks opties die kunnen worden ingezet om de situatie in Syrië te verbeteren. Hoe het geweld in het door oorlog verscheurde land uiteindelijk wordt aangepakt, blijft nog in het ongewisse.

Als het plan wordt uitgevoerd, zullen eerst duidelijke afspraken met Jordanië nodig zijn. De VS heeft momenteel vijftienhonderd militairen in Jordanië gestationeerd. Dat land verklaarde eerder deze week zijn Syrische ambassadeur tot persona non grata. De Jordaanse koning Abdullah II sprak vorige week in Washington met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry. De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel bezocht eerder deze maand Jordanië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden