Update

Obama wil meer samenwerking

De Libische leider Moeammar Kadhafi daalt de trap af om te spreken voor de Algemene Vergadering van de VN in New York. Voor hem premier Balkenende en minister Maxime Verhagen. Foto AP Beeld
De Libische leider Moeammar Kadhafi daalt de trap af om te spreken voor de Algemene Vergadering van de VN in New York. Voor hem premier Balkenende en minister Maxime Verhagen. Foto AP

NEW YORK - De Amerikaanse president Barack Obama heeft in zijn eerste toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gepleit voor meer samenwerking tussen de landen in de wereld. Niet iedereen sloeg een even verzoenende toon aan.

De delegaties van de 192 lidstaten wachtten met spanning op het optreden van Obama. De president kreeg een lang applaus toen hij het podium betrad. Hij verklaarde dat de noodzaak om samen te werken meer dan duidelijk is.

''Het is mijn diepste geloof dat in het jaar 2009, meer dan op welk tijdstip in de geschiedenis van de mensheid ooit, de belangen van de landen en mensen hetzelfde zijn,'' aldus Obama, die hoopt zo klimaatverandering en de economische crisis aan te pakken. ''De tijd is gekomen dat de wereld een nieuwe richting inslaat. We moeten dit nieuwe tijdperk van samenwerking omarmen, op basis van gezamenlijke belangen en wederzijds respect.''

Obama riep verder wereldleiders op de nucleaire wapenwedloop tegen te gaan door Iran en Noord-Korea verantwoordelijk te maken voor hun keuzes. Ook de Libische leider Moeammar Kadhafi sprak voor het eerst voor de Algemene Vergadering. Normaal heeft elke wereldleider vijftien minuten spreektijd, waarna er een rood lampje gaat branden. Obama ging over zijn tijd heen en sprak een kleine veertig minuten.

Kadhafi wilde misschien iets goed maken voor veertig jaar afwezigheid en haalde in een marathontoespraak van een uur en 36 minuten uit naar de Veiligheidsraad. Hij noemde de raad een 'Raad van Terreur', en pleitte voor de afschaffing van het vetorecht van de permanente leden en toetreding tot de raad van een Zuid-Amerikaans en een Afrikaans land.

Voor dat laatste pleitte ook de Franse president Nicolas Sarkozy in zijn toespraak. Sarkozy zou daarbij ook graag permanent lidmaatschap voor India, Duitsland en Japan zien. Kadhafi verscheurde tijdens zijn toespraak enkele pagina's van het VN-Handvest. Dit deed de Britse premier Gordon Brown later opmerken dat hijzelf daar niet stond om het Handvest te verscheuren.

Kadhafi keek in tegenstelling tot bijna al zijn collega's naar het verleden. De VN heeft gefaald in het voorkomen van vele oorlogen, aldus Kadhafi, die ook opriep tot nieuwe onderzoeken naar de moorden op onder anderen John F. Kennedy en Martin Luther King. Tenslotte feliciteerde hij 'mijn zoon' Obama met zijn eerste toespraak voor de VN. Obama had de zaal toen al verlaten, net als vele anderen.

Ook de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad sprak voor een halflege zaal. In zijn toespraak haalde hij uit naar het Westen, het kapitalisme en Israël, dat hij beschuldigde van 'het stelen van Palestijns land'. De Iraanse president bood wel vriendschap aan 'voor elk land dat een vriendschappelijke hand naar Iran uitsteekt.' Ahmadinejads verwachte ontkenning van de holocaust bleef uit. Had hij die eerdere ontkenning herhaald, danm zouden de EU-lidstaten de zaal hebben verlaten. Israël, Canada en de VS waren uit voorzorg weggebleven. Ook repte Ahmadinejad niet over Irans kernprogramma.

De Venezolaanse president Hugo Chávez loofde Obama om zijn toespraak. Chávez zei wel dat hij het gevoel kreeg dat er twee Obamas zijn. ''Goede Obama, die de toespraken geeft, en slechte Obama die aan zijn toespraak tegengestrijdige beslissingen verbindt.'' Chávez: ''Waarom, Obama, als je over vrede praat, die zeven Amerikaanse militaire bases in Colombia? Kom op, laat ons écht aan vrede werken.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden