Obama wil Jack Lew als minister van Financiën

Jack Lew wordt voorgedragen als de nieuwe Amerikaanse minister van Financiën. Dat hebben bronnen in Washington vandaag gemeld.

Redactie
Jack Lew. Beeld getty
Jack Lew.Beeld getty

Lew is de huidige stafchef van het Witte Huis. De Democraat volgt Timothy Geithner op, die de afgelopen jaren over de schatkist ging in de regering van president Barack Obama.

Lew zal een belangrijke rol spelen in de onderhandelingen met het Amerikaanse Congres over de aanpak van de staatsschuld van meer dan 16 biljoen dollar. De afgelopen weken waren de Verenigde Staten in de ban van de politieke strijd tussen Democraten en Republikeinen over dat onderwerp.

De voordracht van Lew komt niet als een verrassing. Hij werd al een tijdje genoemd. Geithner (51) had laten weten niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe termijn. De Senaat moet de benoeming van Lew nog goedkeuren.

Lew is de laatste in een reeks nieuwe namen in de regering. Eerder werd onder meer bekend dat John Kerry Hillary Clinton opvolgt als minister van Buitenlandse Zaken en de Republikein Chuck Hagel in de plaats komt van Leon Panetta als hoofd van het Pentagon. Obama begint in januari aan zijn nieuwe ambtstermijn van 4 jaar.

Onopvallend figuur
Lew is op het oog een onopvallend figuur. Zijn mediaoptredens zijn flets en hij spreekt afgemeten en emotieloos. Lew is ook wel beschreven als 'een volwassen Harry Potter die zijn toverstaf heeft verruild voor Excel-spreadsheets'.

Onder meer als stafchef van het Witte Huis heeft Lew (1955) achter de schermen echter indruk gemaakt de laatste jaren. De gerenommeerde Witte Huis-kenner Bob Woodward beschrijft Lew zelfs als Obama's meest bekwame raadsman, in de politieke loopgravenoorlog tussen Democraten en Republikeinen.

Tijdens debatten met Republikeinen over bezuinigingen bleef hij onvermurwbaar over onder meer de door hen voorgestelde bezuinigingen op de gezondheidszorg, een belangrijk punt voor de Democraten. Ook wist hij tot woede van Republikeinen voortdurend de praktische gevolgen van hun bezuinigingen voor de Amerikanen te benadrukken. De Republikeinse leider John Boehner zag Lew zelfs als een van zijn grootste ergernissen.

'Wat ergerlijk is voor de Republikeinen is dat niemand de federale overheid, de begroting en het beleid beter kent dan Jack Lew', beschreef een voormalig adviseur Lew dan ook tegenover The Huffington Post.

Als minister van Financiën zal Lew opnieuw een belangrijke rol spelen in het conflict over de aanpak van de enorme Amerikaanse staatsschuld van meer dan 16 biljoen dollar. Dat was tijdens de eerste termijn van Obama hét grote twistpunt tussen Republikeinen en Democraten en dat zal het tijdens het ministerschap van Lew ook blijven.

Lew is geboren in New York. Hij studeerde onder meer aan de Harvard-universiteit. Hij begon zijn carrière in de jaren 70. In het Witte Huis diende hij eind jaren 90 en begin deze eeuw ook nog onder oud-president Bill Clinton in verschillende functies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden