'Obama wil honderden kernwapens lozen'

President Barack Obama wil het aantal kernwapens van de Verenigde Staten met ruim een derde verminderen. De VS hebben nu ongeveer 1700 nucleaire wapens tot hun beschikking, dat moet worden teruggebracht tot iets meer dan 1000, meldden bronnen binnen het Witte Huis.

In 2009 hield Obama een toespraak in Praag, waarin hij zei op zoek te gaan naar een wereld zonder kernwapens. Beeld AP
In 2009 hield Obama een toespraak in Praag, waarin hij zei op zoek te gaan naar een wereld zonder kernwapens.Beeld AP

Obama zal het plan morgen tijdens zijn jaarlijkse State of Union-toespraak aansnijden, schrijft The New York Times vandaag.

'De president gelooft dat we met radicale vermindering van het aantal kernwapens veel geld kunnen besparen zonder daarmee de Amerikaanse veiligheid aan te tasten', zei een vertrouweling die betrokken is bij de onderhandelingen.

Rusland
Obama hoopt dat zijn Russische collega, Vladimir Poetin, eveneens bereid is om het aantal kernwapens terug te dringen. Volgens een verdrag uit 2009 moet het aantal kernwapens van zowel de VS als Rusland in 2018 zijn teruggebracht naar ongeveer 1550.

De nationale veiligheidsadviseur van Obama, Tom Donilon, zal volgende maand naar Rusland afreizen voor besprekingen over dit onderwerp. Obama en Poetin hebben komende zomer twee topontmoetingen op de agenda staan.

Koude Oorlog
Het plan om te snijden in het kernwapenarsenaal is al twee jaar onderwerp van debat binnen het Witte Huis. Maar de plannen bleven onaangeroerd door de verkiezingen. De president wilde voorkomen dat het onderwerp door zijn rivaal Mitt Romney zou worden aangegrepen om campagne mee te voeren. Romney verklaarde eens dat Rusland Amerika's 'grootste geostrategische vijand' is. Een opmerking die door Obama werd aangegrepen om Romney ervan te beschimpen dat hij de Koude Oorlog blijkbaar nog steeds niet achter zich heeft gelaten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden