Update

Obama wil begrotingstekort met 3 biljoen terugdringen

De Amerikaanse president Barack Obama wil het begrotingstekort met 3 biljoen dollar (2170 miljard euro) terugdringen door onder meer rijken meer belasting te laten betalen. Ook bezuinigingen op Defensie, door onder meer het beëindigen van de missie in Irak en het terughalen van militairen uit Afghanistan, moet in 10 jaar tijd het tekort helpen terugdringen.

ANP/Redactie
Obama presenteert zijn bezuinigingsplan vandaag. Beeld ap
Obama presenteert zijn bezuinigingsplan vandaag.Beeld ap

Dat hebben overheidsfunctionarissen tijdens een briefing met enkele verslaggevers bekendgemaakt. Obama presenteert zijn plan maandagochtend om 10.30 uur lokale tijd.

Obama mikt op extra belastinginkomsten van 1,5 biljoen dollar en bezuinigingen van een vergelijkbare omvang. Hij wil onder meer een belastingverhoging voor miljonairs invoeren en een eerdere belastingverlaging voor rijken af laten lopen. Ook wil de president aftrekposten voor bedrijven sluiten.

De Republikeinen zijn fel tegenstander van belastingverhogingen voor rijken en bedrijven. Zij hebben de meerderheid in het Congres en hebben al gezegd dat dit voorstel op grote weerstand kan rekenen. Volgens de Republikeinen brengt dit voorstel de banengroei in gevaar.
Het terugtrekken van troepen uit Afghanistan en Irak moet een besparing opleveren van 1 biljoen dollar, aldus het Witte Huis.

Daarnaast wil Obama bezuinigen op de overheidsprogramma's Medicaid en Medicare, die gezondheidszorg en financiële steun bieden aan ouderen en arme mensen. De president zal echter elk voorstel voor bezuinigingen op Medicare tegenhouden als het Congres niet akkoord gaat met hogere belastingen voor rijken en bedrijven.

Vorige week maakte Obama een banenplan van 450 miljard dollar bekend om de hoge werkloosheid aan te pakken. Dat plan moet worden gefinancierd door middel van de voorstellen die zijn terug te vinden in de belastingplannen van de president.

Het totale pakket aan maatregelen moet de komende 10 jaar een reductie van het tekort met 4 biljoen dollar opleveren. Daar zijn de bezuinigingen die in augustus werden afgesproken van bijna een biljoen dollar bij meegerekend. Het begrotingstekort van de Verenigde Staten komt dit jaar naar verwachting uit op circa 1,3 biljoen dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden