Obama wil 'Amsterdams' glasnet

Het 'Amsterdamse model' is niet onopgemerkt gebleven in Amerika. President Barack Obama maakte in zijn inwijdingsrede twee speerpunten bekend: energiebesparing en breedbandinternet. Zijn adviseurs hebben hem de Amsterdamse aanpak aangeraden. Foto EPA/Marcel Antonisse Beeld
Het 'Amsterdamse model' is niet onopgemerkt gebleven in Amerika. President Barack Obama maakte in zijn inwijdingsrede twee speerpunten bekend: energiebesparing en breedbandinternet. Zijn adviseurs hebben hem de Amsterdamse aanpak aangeraden. Foto EPA/Marcel Antonisse

Het was een liberale wethouder die in 2003 besloot met overheidsgeld een supersnel glasvezelinternet aan te leggen in Amsterdam. Het was een linkse wethouder die gisteren besloot Glasnet Amsterdam te privatiseren en over te doen aan KPN.

Toen VVD'er Mark van der Horst destijds opperde de gemeentekas aan te spreken voor het netwerk, was zijn argument dat private bedrijven het netwerk niet winstgevend konden exploiteren. Alleen als de gemeente een deel van de aanlegkosten voor zijn rekening nam, konden private investeerders verleid worden mee te doen. Een gemeente leent drie procentpunten goedkoper krediet, zodat het plan kostendekkend kon worden gemaakt.

Het glasvezelnet dat GroenLinkser Maarten van Poelgeest nu overhandigt aan KPN, werd destijds door de gemeente aangelegd om rechtstreeks de concurrentie aan te gaan tegen de trage netwerken van de monopolisten KPN (op de adsl-markt) en UPC (op de kabelmarkt).

Juist het feit die gevestigde monopolies het destijds vertikten te investeren in snellere verbindingen, verschafte de toenmalige wethouder Van der Horst het argument deze private partijen wakker te schudden met publieke investeringen. Hij wilde de marktwerking herstellen door als overheid het voortouw te nemen bij de aanleg van een hypersnel netwerk.

Die strategie kreeg uiteindelijk zelfs in Brussel het goedkeuringsstempel van concurrentiecommissaris Neelie Kroes. En gewerkt heeft de strategie ook: naarmate het Amsterdamse glasnet concreter werd, begonnen KPN en UPC met gestage investeringen de snelheid hun netwerken op te voeren. Wel bleef fiber to the home (glasvezel tot in de meterkast) voor hen nog lang een onbegaanbare (want dure) route. Hun glasvezeldraden eindigden nog steeds in de wijkcentrales, op enkele kilometers van de woning. Het laatste stukje van de verbinding bleef een traag koperdraadje.

Het Amsterdamse glasvezelnet is niet alleen uniek omdat het open staat voor elk bedrijf dat er commerciële diensten over wil aanbieden aan consumenten en bedrijven, dus ook concurrenten van KPN. Het is verder voor het eerst dat een monopolist op de telefoonmarkt zichzelf beconcurreert door te investeren in een open netwerk.

Bij KPN is pas vorig jaar dit kwartje gevallen. Toen stapte het bedrijf in heel Nederland over op open glasnet tot in de meterkast. Hierbij werkt KPN samen met een nieuwkomer in de telecomwereld: Reggefiber, het installatiebedrijf van bouwbaas Dik Wessels, dat inmiddels voor de helft van KPN is.

Het 'Amsterdamse model' is niet onopgemerkt gebleven in Amerika. President Barack Obama maakte in zijn inwijdingsrede twee speerpunten bekend: energiebesparing en breedbandinternet. Zijn adviseurs hebben hem de Amsterdamse aanpak aangeraden: een open netwerk, waar elkaar beconcurrerende diensten welkom zijn. Obama heeft inmiddels besloten 9 miljard dollar in dit netwerk te investeren. Met dank aan Mark van der Horst. (MARC LAAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden