Obama wijst belastingplan Republikeinen af

De Amerikaanse president Barack Obama ziet niets in het laatste voorstel van de Republikeinen voor de aanpak van de overheidsfinanciën. Dat liet een woordvoerder van het Witte Huis dinsdag weten.

De Republikeinse leider John Boehner Beeld ANP
De Republikeinse leider John BoehnerBeeld ANP

De Republikeinse leider John Boehner zou zijn partijgenoten dinsdag een begrotingsvoorstel voorleggen dat voorziet in hogere belastingen voor de rijkste Amerikanen. Dat plan moet als basis dienen voor een compromis met de Democraten over de begroting. Boehner zou voorstellen de belastingen voor Amerikanen met een jaarinkomen van meer dan 1 miljoen dollar te verhogen. Hij zou ondertussen ook met president Barack Obama in onderhandeling blijven over andere maatregelen die het Amerikaanse overheidstekort moeten verkleinen.

Het Witte Huis wees het voorstel echter van de hand. 'Obama kan geen deal accepteren die niet genoeg vraagt van de allerrijksten, maar de last doorschuift naar de middenklasse en senioren', aldus een woordvoerder. 'De president hoopt dat beide partijen hun meningsverschillen kunnen oplossen.'

Obama kwam de Republikeinen maandag tegemoet met een voorstel om belastingen te verhogen voor mensen met een inkomen van meer dan 400.000 dollar. Hij zette eerder in op hogere tarieven voor iedereen die elk jaar meer dan 250.000 dollar verdient.

De leider van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, wees het plan van Boehner dinsdag ook al van de hand. Volgens hem zal het nooit door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat worden aangenomen. Hij riep Boehner daarom op een breed akkoord te sluiten met Obama. 'We moeten nu leiderschap tonen, niet de zaak voor ons uitschuiven.'

Democraten en Republikeinen moeten voor het einde van het jaar een akkoord zien te bereiken over de manier waarop de Amerikaanse staatsschuld in de komende jaren wordt aangepakt. Op die manier moet worden voorkomen dat begin volgend jaar automatisch allerlei belastingverhogingen en bezuinigingen in werking treden. Die 'fiscal cliff' dreigt de Amerikaanse economie in een recessie te storten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden