Update

Obama voert strijd tegen ongelijke inkomens op

De Amerikaanse president Barack Obama wil zijn strijd opvoeren tegen de inkomensongelijkheid onder de bevolking van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit de State of the Union, de traditionele toespraak tot het Congres die hij dinsdag hield.

Redactie
De Amerikaanse president Obama vannacht tijdens de State of the Union. Beeld reuters
De Amerikaanse president Obama vannacht tijdens de State of the Union.Beeld reuters

In zijn toespraak besteedde Obama ook aandacht aan de problemen op het gebied van onderwijs en energie. Bovendien prees hij enkele malen de inzet van Amerikaanse troepen over de grens. Hij toonde zich verheugd over de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak en de uitschakeling van Osama bin Laden. 'Voor het eerst in negen jaar zijn er geen Amerikaanse soldaten in Irak. Voor de eerste keer in twee decennia vormt Osama bin Laden geen bedreiging meer.'

'Eerlijke kansen'
Het belangrijkste onderwerp vormde evenwel de groeiende kloof tussen welgestelde Amerikanen en de rest van de bevolking. De Amerikaanse president sprak van een keus tussen, aan de ene kant, 'een land waar een afnemend aantal mensen het heel goed voor elkaar heeft, terwijl een steeds groter wordend aantal Amerikanen de eindjes nauwelijks aan elkaar kan knopen', en aan de andere kant 'een economie waarin iedereen eerlijke kansen krijgt, ieder een deel voor zijn rekening neemt en iedereen meedoet volgens dezelfde spelregels'.

Obama wil dat miljonairs voortaan minstens 30 procent belasting betalen over hun gehele inkomen. Bovendien wil hij sterk snoeien in allerlei aftrekposten en subsidies waar juist de rijken van profiteren. Om zijn boodschap kracht bij te zetten, had Obama onder anderen de secretaresse van miljardair en superbelegger Warren Buffett uitgenodigd. Buffett had onlangs gezegd dat hij het zeer oneerlijk vindt dat hij een lager percentage van zijn inkomen moet afstaan aan de fiscus dan zij.

Hypotheekschuld
Amerikanen met een laag tot modaal inkomen die zuchten onder een hoge hypotheekschuld, moeten extra hulp krijgen. Daaraan moeten ook de banken bijdragen, want die zijn volgens Obama grotendeels verantwoordelijk voor de crisis op de woningmarkt. 'Miljoenen Amerikanen die hard werken en zich aan de regels houden, verdienen een regering en een financieel stelsel die hetzelfde doen.'

Met een expliciet verwijt aan het adres van zijn Republikeinse tegenstanders zei Obama genoeg te hebben van 'bad debt' - de schuldenproblematiek die ten grondslag ligt aan de kredietcrisis - en nep-winsten ('phony financial profits'). Amerikaanse bedrijven moeten worden gestimuleerd om te investeren in innovatie en werkgelegenheid in eigen land.

'Zwalkende politiek'
In de toespraak tekende zich haarscherp de scheidslijn af die bepalend zal zijn voor de uitkomst van de presidentsverkiezingen in november. Dat bleek ook uit de reacties van een aantal vooraanstaande Republikeinse partijleden. Al voordat Obama zijn toespraak hield, veroordeelde de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney de inhoud als 'het zoveelste hoofdstuk in de zwalkende politiek van de afgelopen drie jaar, en in het mislukte leiderschap van één man'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden