Obama verwoordt Amerikaanse droom in toespraak

Foto AP/Joe Amon Beeld
Foto AP/Joe Amon

DENVER - Voor een publiek van meer dan 84 duizend man heeft Barack Obama donderdagavond in een stadion in Denver de Democratische kandidatuur voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november aanvaard. In zijn toespraak probeerde Obama, zoon van een Afrikaanse immigrant, de Amerikanen ervan te overtuigen dat hij een van hen is. Hij verwoordde de Amerikaanse droom door te zeggen dat zijn nominatie bewijst dat geen enkele droom te hoog gegrepen is en plaatste zichzelf in de schaduw van zowel grote leiders als John F. Kennedy, Franklin Roosevelt en Martin Luther King als zijn ouders.

Obama's toespraak vormde de climax van de vier dagen duren Democratische conventie in Denver en het vertrekpunt van een ongetwijfeld slopende campagne tegen John McCain, de kandidaat van de Republikeinen. Reeds vrijdagochtend begint Obama aan een bustour door drie staten waar McCain en hij nek-aan-nek gaan. Volgens een deze week gehouden peiling heeft Obama zijn voorsprong op McCain, die hij even kwijt was, terug: Obama staat op 48 procent en McCain op 42. Maar het is gebruikelijk dat de populariteit van een kandidaat opleeft tijdens een partijconventie. De Republikeinen houden hun conventie volgende week in Minnesota.

In zijn toespraak, waarvan ook miljoenen televisiekijkers getuige waren, vroeg Obama zijn landgenoten te laten merken dat ze er genoeg van hebben om te worden geregeerd door de Republikeinen. Hij verweerde zich puntsgewijs tegen McCains kritiek aan zijn adres en noemde het zijn missie om 'de Amerikaanse belofte, die ons ook als het pad onzeker is voortstuwt, die ons ondanks onze verschillen samenbindt en die ons zicht geeft op die betere plek om de hoek' weer waar te maken.

Obama stelde belastingverlaging voor 95 procent van alle arbeidersgezinnen in het vooruitzicht en zei ervoor te zullen zorgen dat er binnen tien jaar een eind komt aan de Amerikaanse afhankelijkheid van olie uit het Midden-Oosten. Zoals hij al eerder deed beloofde hij de Amerikaanse troepen binnen zestien maanden te zullen terugtrekken uit Irak en stelde hij onderhandelingen met de vijanden van de VS in het vooruitzicht.

Hij verweet McCain dat die al zijn aandacht richt op Irak, waardoor hij Afghanistan vergeet. 'John McCain mag graag zeggen dat hij Bin Laden zal volgen tot de poorten van de hel, maar hij gaat de grot waar hij woont niet eens binnen.'

McCain probeerde het spotlicht op zichzelf gericht te krijgen door het nieuws te verspreiden dat hij heeft besloten wie zijn running mate wordt. Hij noemde geen naam, maar vermoed wordt dat zijn keus is gevallen op de gouverneur van Minnesota, Tim Pawlently, die zijn afspraken voor de komende twee dagen heeft afgezegd.

Obama hamerde erop dat een keus voor McCain slechts leidt tot een voortzetting van het beleid van de hoogst impopulaire president George Bush. 'Vanavond zeg ik tegen het volk van Amerika, tegen Democraten, Republikeinen en partijlozen overal in dit geweldige land: genoeg!'
Obama toonde begrip voor de frustraties van de arbeiders, die in de voorverkiezingen overwegend op zijn rivale Hillary Clinton stemden. Zijn lot ligt op 4 november, de dag van de verkiezingen, mogelijk in handen van deze kiezers.

'Wij meten vooruitgang af aan het aantal mensen die een baan vinden waarmee ze de hypotheek kunnen betalen, kijken ernaar of u aan het eind van de maand wat geld opzij kunt leggen, zodat u er op een dag getuige van kunt zijn dat uw kind haar diploma van de universiteit krijgt.'

Het was donderdag 45 jaar geleden dat Martin Luther King zijn historische 'I have a dream'-toespraak hield en volgens Obama staan de Verenigde Staten nu op een vergelijkbaar bepalend punt in hun geschiedenis. 'Ons land is in oorlog, onze economie verkeert in een staat van beroering en de Amerikaanse belofte wordt opnieuw bedreigd. Amerika, we zijn beter dan deze laatste acht jaar. We zijn een beter land dan dit', zei hij.

Obama heeft tot nu toe zijn uiterste best gedaan om te voorkomen dat hij uitsluitend als zwarte kandidaat wordt gezien en bleef daarom niet te lang stilstaan bij de toespraak van Martin Luther King. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden