Obama verliest Republikein

Jude Gregg: 'Het zou heel moeilijk zijn geweest deel uit te maken van dit kabinet' Foto EPA/Matthew Cavanaugh Beeld
Jude Gregg: 'Het zou heel moeilijk zijn geweest deel uit te maken van dit kabinet' Foto EPA/Matthew Cavanaugh

WASHINGTON - De Republikeinse kandidaat voor de post van minister van Economische Zaken in de regering van Barack Obama heeft zich teruggetrokken. Senator Judd Gregg zegt tot de conclusie te zijn gekomen dat de politieke verschillen tussen hem en de president toch te groot zijn.

De beslissing van Gregg is een volgende slag voor de pogingen van Obama uit te stijgen boven de politieke verdeeldheid in Washington. Het werpt ook een ongunstig licht op de toetsing door het Witte Huis van kandidaten voor kabinetsposten; Gregg is de vierde genomineerde die het uiteindelijk niet haalt.

Voor Economische Zaken was eerder Bill Richardson, gouverneur van New Mexico, kandidaat. Hij moest zich terugtrekken vanwege mogelijke belangenverstrengeling.

De Republikein Gregg, senator voor New Hampshire, had al de nodige opwinding veroorzaakt door zich van stemming te onthouden toen deze week het economische reddingsplan van Obama in de senaat werd behandeld - dat was wel erg veel distantie voor een man die geacht werd het economische beleid van de president mede te gaan uitvoeren.

Toch kwam de mededeling van zijn terugtreden onverwachts, omdat in Washington verondersteld werd dat Gregg weloverwogen had besloten zitting te nemen in Obama's kabinet. ''Het was mijn fout om ja te zeggen,'' zei Gregg. De senator zei nog altijd waardering te hebben voor het streven van de president om over partijgrenzen heen te stappen, maar gestuit te zijn op zijn 'onoverbrugbare meningsverschillen'.

''We hebben hier voor mijn nominatie wel over gesproken, maar helaas niet uitvoerig genoeg,'' aldus Gregg. ''Het zou heel moeilijk zijn geworden dag in dag uit deel uit te maken van dit kabinet.''
Obama, die gisteren een bezoek bracht aan de kwakkelende Caterpillarfabriek in Illinois, zei te betreuren dat Gregg van gedachten was veranderd. De Amerikanen snakken naar samenwerking tussen Democraten en Republikeinen, zei de president.

Obama viel Gregg niet persoonlijk af, maar het Witte Huis publiceerde wel een verklaring waarin de senator werd bekritiseerd. 'Hij had in de gesprekken voorafgaande aan zijn nominatie heel duidelijk gezegd dat hij, ondanks verschil van inzicht in het verleden, het beleid van de president zou steunen, omarmen en uitvoeren.' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden