Update

Obama verder in het nauw door afluisteren Merkel

De Amerikaanse president Barack Obama raakt steeds meer in verlegenheid door het bespioneren van de Duitse bondskanselier Angela Merkel door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Een hooggeplaatste bron binnen de veiligheidsdienst NSA zei tegen de Duitse krant Bild am Sonntag, dat Obama al sinds 2010 op de hoogte was van het afluisteren van de mobiele telefoon van Merkel.

Angela Merkel Beeld ap
Angela MerkelBeeld ap

NSA-chef Keith Alexander zou president Barack Obama in 2010 persoonlijk op de hoogte hebben gesteld over het afluisteren van Merkel. 'Obama heeft de actie niet stopgezet, maar door laten lopen', zei de (anonieme) bron tegenover de Duitse krant.

Het artikel is zeer pijnlijk voor Obama. Enkele dagen geleden heeft hij Merkel nog verzekerd dat hij niet op de hoogte was van het onderscheppen van telefoontjes van de bondskanselier. De Amerikaanse veiligheidsadviseur Susan Rice zou die lezing tegenover The New York Times hebben bevestigd.

Uitgebreid dossier
Later zou het Witte Huis een uitgebreid dossier over Merkel hebben opgevraagd bij de dienst. Obama wilde, volgens de bron, alles over Merkel weten. 'Wie is die vrouw precies?' Het Duitse blad Der Spiegel gooide nog wat extra olie op het vuur en meldde dat de NSA de berichten op de mobiele telefoon van Merkel al sinds 2002 onderschept.

President Obama en bondskanselier Merkel begroeten elkaar in juni van dit jaar. Beeld REUTERS
President Obama en bondskanselier Merkel begroeten elkaar in juni van dit jaar.Beeld REUTERS

Duitse politici hebben verontwaardigd gereageerd op de berichten over het bespioneren van Merkel. De SPD, Groenen en Die Linke drongen aan op een parlementair onderzoek naar de spionageactiviteiten van de Amerikanen in Duitsland. 'Het zwaar geschonden vertrouwen in de bescherming van privégegevens kan alleen worden hersteld door opheldering te geven over de afluisterpraktijken', zei de SPD'er Thomas Oppermann. Fractieleider Volker Kauder van de CDU, de partij van Merkel, wilde zover niet gaan. Hij eist wel van de Amerikanen dat ze hun uiterste best doen om het geschonden vertrouwen te herstellen.

Enquête
Uit een enquête, die in opdracht van Bild am Sonntag is uitgevoerd, blijkt dat drie op de vier Duitsers willen dat de Verenigde Staten excuses aanbieden voor het afluisteren van de mobiele telefoon van Merkel. Slechts 17 procent vindt een spijtbetuiging niet noodzakelijk. Een kleine 30 procent van de Duitsers wil dat de Europese Unie onderhandelingen over een vrijhandelszone met de VS stop zet.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden