Obama: Trumps aanpak van coronacrisis is een chaotische ramp

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama noemt de manier waarop zijn opvolger Donald Trump het coronavirus heeft bestreden ‘een chaotische ramp’. Obama uitte zijn kritiek in een telefoongesprek met een grote groep oud-medewerkers, melden diverse Amerikaanse media.

President Donald Trump, zijn voorganger Barack Obama en Joe Biden bij Trumps aantreden als president in 2017. Beeld REUTERS
President Donald Trump, zijn voorganger Barack Obama en Joe Biden bij Trumps aantreden als president in 2017.Beeld REUTERS

De Democraat Obama hield zich tot nu toe stil, ook toen de Republikein Trump hem verweet niet genoeg voorraden te hebben opgebouwd om de pandemie, die al aan zeker 75.000 Amerikanen het leven kostte, succesvol te kunnen bestrijden. Maar gisteren, in een gesprek met 3.000 leden van de Obama Alumni Association, koos hij ervoor om zich toch uit te spreken.

Obama verwijt Trump dat een egoïstische mentaliteit - ‘De rest zoekt het maar uit’ - bezit heeft genomen van het Witte Huis. “Daarom ga ik zo hard als ik kan campagne voeren voor Joe Biden", zei Obama. Bij de naderende verkiezingsstrijd gaat het tussen Trump en de Democraat Biden. De Amerikaanse verkiezingen vinden op 3 november plaats.

Chaotische ramp

“Waar we tegen vechten is de ontwikkeling dat zelfzuchtig zijn, tribaal en verdeeld zijn, anderen zien als een vijand, een sterker onderdeel van het Amerikaanse leven is geworden", zou Obama hebben gezegd. De aanpak van de coronacrisis is zelfs voor de beste regering moeilijk, stelde de oud-president. “Maar met deze mentaliteit is het absoluut een chaotische ramp.”

Obama weigert zijn uitspraken officieel te bevestigen. Een woordvoerder van het Witte Huis stelt dat de reactie van Trump op het coronavirus ‘ongekend’ is en juist Amerikaanse levens heeft gered. Ze verwees naar de mislukte pogingen van de Democraten om Trump af te zetten als president. “Terwijl Democraten bezig waren met een heksenjacht op president Trump, stopte hij het reisverkeer vanuit China. Terwijl de Democraten massabijeenkomsten aanmoedigden, zorgde president Trump voor beschermingsmiddelen, beademingsapparatuur en testen voor het hele land.”

Verwijten

Trump kreeg aan het begin van de coronacrisis van veel kanten het verwijt dat hij de dreiging van het virus bagatelliseerde. Daarna stopte hij wel veel energie in de aanpak, maar gaf daarbij volgens critici tegenstrijdige adviezen.

Zo suggereerde Trump dat inname van desinfectiemiddelen het coronavirus zou kunnen genezen. Later zei hij dat die opmerking sarcastisch bedoeld was. “Ik stelde op sarcastische wijze een vraag aan verslaggevers als jij", zei Trump. “Gewoon om te kijken wat er zou gebeuren.” Het Witte Huis had vanwege de rel al uitgehaald naar de media. Die kregen het verwijt dat ze Trump in een kwaad daglicht probeerden te stellen.

Zaterdag maakte Trump op Twitter bekend dat hij voor 3 miljard euro aan zuivel, vlees en groenten gaat kopen voor de voedselbanken. ‘Voedselboxen van boeren voor families’, twitterde Trump. ‘Geweldig voor iedereen!’

Bekijk hieronder hoe Trump opperde schoonmaakmiddel in te spuiten om besmetting met het coronavirus tegen te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden