Obama trots op brandstofbeleid Verenigde Staten

De Verenigde Staten worden steeds minder afhankelijk van buitenlandse olie en slagen erin om meer eigen brandstofreserves op te bouwen. Dat staat in een rapport dat vandaag wordt gepubliceerd door het Witte Huis.

null Beeld afp
Beeld afp

Het rapport komt op het moment dat de populariteit van president Barack Obama in het verkiezingsjaar aan het terugzakken is, onder meer vanwege de stijgende brandstofprijzen. De teneur van het rapport is dat het juist nu de goede kant opgaat.

De olie-import nam het afgelopen jaar 10 procent af. De binnenlandse olieproductie nam toe en er werden meer energiezuinige voertuigen verkocht. Ook bouwen de VS hun energievoorraden op met meer duurzame energieprojecten.

Peiling

In een peiling van de Washington Post en ABC News blijkt dat de steun voor Obama in een maand tijd is gezakt van 50 naar 46 procent. Twee derde van de ondervraagden gaf aan ontevreden te zijn dat de president er kennelijk niet in slaagt de prijzen aan de pomp in de hand te houden.

Obama heeft herhaaldelijk gezegd hoe vervelend hij het voor de Amerikaanse middenklasse vindt dat de brandstofprijzen stijgen, maar dat hij er maar weinig invloed op heeft. Er is geen 'snelle oplossing' voor, aldus de president.

Cyclisch

Volgens het Witte Huis zijn prijsstijgingen cyclisch en zullen de brandstofprijzen op een gegeven moment weer zakken. Een betere economie en een minder grote afhankelijkheid van buitenlandse olie zullen dat bespoedigen.

De Republikeinen hebben de afgelopen tijd forse kritiek geuit op het brandstofbeleid van Obama. De president zou volgens hen nog veel meer werk kunnen maken van de winning van binnenlandse olie. Maar hij zou zich daarbij laten tegenhouden door de milieulobby die negatieve gevolgen voor de natuur vreest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden