Obama: troepen vanaf juli 2011 terugtrekken

President Barack Obama spreekt op de militaire academie West Point. Foto AP Beeld
President Barack Obama spreekt op de militaire academie West Point. Foto AP

WASHINGTON - President Barack Obama heeft besloten tot een snelle uitzending van dertigduizend extra militairen naar Afghanistan, maar ook aangekondigd dat de VS zich vanaf juli 2011 uit het land zal terugtrekken.

In zijn langverwachte rede op de militaire academie West Point deed Obama dinsdagnacht ook een beroep op Amerika's bondgenoten om meer troepen te sturen. Daarmee zou voldaan worden aan het verlangen van de Amerikaanse generaal Stanley McChrystal voor een versterking met in totaal veertigduizend man.

Navo-chef Anders Fogh Rasmussen zegt erop te vertrouwen dat vijfduizend extra militairen kunnen worden gevonden, maar beschikt niet over al te concrete toezeggingen.

Op de Nederlandse regering is de afgelopen dagen vanuit Washington grote druk uitgeoefend de missie in Oeroezgan voort te zetten.

Volgens Obama is het doel van de strijd in Afghanistan 'het verstoren, ontmantelen en verslaan van Al Qaida in Afghanistan en Pakistan'. De extra Amerikaanse militairen zullen op korte termijn worden uitgezonden, met als doel de veiligheid in Afghanistan te verbeteren en het Afghaanse leger en de politie op te leiden.

Na anderhalf jaar zal de terugtrekking van de Amerikanen worden ingezet, kondigde de president aan. De Afghaanse regering kan niet langer rekenen op 'een blanco cheque', aldus Obama. ''Wij zullen heel duidelijk maken wat we verwachten van degenen die wij ondersteunen.''

De overdracht aan de Afghaanse autoriteiten vanaf 2011 zal 'op verantwoorde wijze' gebeuren, 'afhankelijk van de omstandigheden ter plekke', zei de president. Hij verwees naar het voorbeeld van Irak, waar de Amerikanen bezig zijn met een geleidelijke terugtrekking.

De president benadrukte in zijn toespraak voor de cadetten van West Point dat Amerika 'een periode van zware beproevingen doormaakt'.

''En de boodschap die we te midden van deze stormen moeten sturen, moet duidelijk zijn: Onze zaak is rechtvaardig en we zijn vastberaden.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden