Obama: strijd Mandela maakte overal de weg vrij

Het Afrikaanse continent moet het voorbeeld volgen dat anti-apartheidsicoon Nelson Mandela heeft gegeven. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama zondag tijdens zijn bezoek aan Zuid-Afrika.

Michelle en Barack Obama tekenen het gastenboek op Robbeneiland. Beeld ap
Michelle en Barack Obama tekenen het gastenboek op Robbeneiland.Beeld ap

Volgens de Amerikaanse president heeft Mandela's strijd tegen de apartheid de weg vrijgemaakt voor vrijheid en kansen 'ver buiten de grenzen van Zuid-Afrika'. Obama zei dat de VS Afrika willen helpen welvarend en vreedzaam te zijn. 'Er is energie hier: Afrika is in opkomst', aldus de president die bezig is aan een 8-daagse rondreis door Afrika.

Robbeneiland
Obama bracht zondag met zijn vrouw Michelle en dochters een bezoek aan Robbeneiland, waar Mandela 18 jaar gevangen zat. 'We voelen ons heel nederig om op de plaats te staan waar mannen met enorme moed het hoofd moesten bieden aan onrecht en weigerden te buigen', schreef Obama namens zijn gezin in het gastenboek op de binnenplaats van de gevangenis. Mandela zat in totaal 27 jaar gevangen voordat hij in 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika werd.

De Amerikaanse president sprak zaterdag in Johannesburg met familieleden van de 94-jarige Mandela, die in kritieke maar stabiele toestand in het ziekenhuis ligt.

Energie
Obama kondigde zondag ook aan dat de Verenigde Staten 7 miljard dollar (bijna 5,4 miljard euro) gaan steken in een betere elektriciteitsvoorziening in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Het geld komt boven op de 9 miljard dollar die door investeerders in de energievoorziening wordt gestoken.

Uiteindelijk moeten zo'n 20 miljoen huishoudens, in om te beginnen Ethiopië, Ghana, Kenia, Liberia, Nigeria en Tanzania stroom krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden