Obama: strategie VS in Syrië en Irak onveranderd

De strategie van de Verenigde Staten in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië blijft ongewijzigd. President Barack Obama van de Verenigde Staten zei in een toespraak zondagnacht dat er geen Amerikaanse grondtroepen naar die landen worden gestuurd, omdat 'dat juist is wat IS van ons wil'.

Redactie
De Amerikaanse president Barack Obama. Beeld getty
De Amerikaanse president Barack Obama.Beeld getty

Obama zei dat de VS de terreurbeweging zullen vernietigen. Amerikaanse militairen worden in het buitenland ingezet om terroristen op te sporen en te doden, maar hij waakt ervoor dat de VS in een 'lange en kostbare oorlog' wordt gesleept.

Ook wordt er meer geïnvesteerd in de steun aan rebellengroepen in Syrië en Irak die het opnemen tegen IS. Daarnaast zullen inlichtingendiensten van de VS en bondgenoten meer informatie uitwisselen over terrorisme.

Om te voorkomen dat er meer aanslagen in de VS worden gepleegd, heeft Obama een aantal maatregelen die hij in samenwerking met het Congres wil nemen. De president wil dat mensen die zonder visum de VS binnenkomen beter worden gescreend om te zien of ze in oorlogsgebieden zijn geweest.

Ook wil hij het moeilijker maken om in de VS zware wapens te kopen en een verbod op het kopen van wapens voor mensen die op de zogenoemde No Fly List staan.

San Bernardino
Obama sprak vanuit zijn Oval Office vanwege de bloedige schietpartij in San Bernardino, die hij een 'terreurdaad' noemde. Volgens Obama zijn er geen aanwijzingen dat de daders vanuit het buitenland werden aangestuurd, al is duidelijk dat de schutters geradicaliseerd waren. De terreurdreiging is 'reeël, maar we zullen het overwinnen', zei Obama.

De laatste keer dat de president een speech gaf vanuit zijn kantoor was in 2010. Toen sprak Obama over het terugtrekken van de Amerikaanse gevechtstroepen uit Irak.

null Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden