Obama stelt Polen gerust over antiraketschild

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Polen geprezen als voorbeeld voor andere Oost-Europese landen. Ook stelde hij zijn Poolse gesprekspartners gerust over de plannen voor een antiraketschild en de mogelijke implicaties op de relaties met Rusland.

Redactie
President Barack Obama en de Poolse premier Donald Tusk in Warschau. Beeld reuters
President Barack Obama en de Poolse premier Donald Tusk in Warschau.Beeld reuters

Obama wees op de economische en democratische successen van de Polen. Wit-Rusland kreeg een stevige veeg uit de pan voor de 'onaanvaardbare situatie' van de mensenrechten in het land.

Kritiek op Wit-Rusland
Na afloop van een ontmoeting met het Poolse staatshoofd Bronislaw Komorowski, verweet Obama de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko een 'totaal misprijzen voor de democratische waarden en zijn eigen volk'. Samen met Komorowski drong hij aan op de noodzaak van de verdediging van de vrijheden in Wit-Rusland, dat wel eens de laatste dictatuur in Europa genoemd wordt.

'Wit-Rusland is bezig achteruit te gaan. Het is belangrijk dat we samenwerken om het middenveld aan te moedigen en de hervormingen in Wit-Rusland aan te sporen', liet Obama optekenen. 'De repressie die we te zien kregen in Wit-Rusland riskeert een negatieve impact te hebben op de hele regio.'

Rusland ziet raketschild als bedreiging
Verder stelde de Amerikaanse president zijn Poolse gesprekspartners gerust over de plannen voor een antiraketschild en de mogelijke invloed op de betrekkingen met Rusland. 'Bescherming tegen langeafstandsraketten is een domein waarin we moeten samenwerken met de Russen, omdat we voor een gezamenlijke dreiging staan', zei hij nog.

Roemenië en Polen hebben aanvaard om tegen 2015 en 2018 SM-3 interceptoren op hun grondgebied te installeren, in het kader van het voornemen om een antiraketschild op te trekken. Rusland staat erg afkerig tegen de plannen en ziet het als een dreiging voor de eigen veiligheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden