Obama spreekt zijn volk moed in

Obama sprak een achttien minuten durende, ideologisch getinte rede uit. Foto EPA Beeld
Obama sprak een achttien minuten durende, ideologisch getinte rede uit. Foto EPA

DEN HAAG - Gadeslagen door de hele wereld heeft Barack Obama met zijn inaugurele rede de miljarden wereldbewoners bediend. De 44-ste president van de Verenigde Staten bracht dinsdag een boodschap van hoop voor de Amerikanen, voor zijn bondgenoten, voor de moslimgemeenschap, voor de armen en voor wie met hem willen samenwerken. Met veel verwijzingen naar de strijd die zijn voorvaderen hebben gevoerd voor vrijheid en een beter leven, trachtte de 47-jarige eerste zwarte Amerikaanse president tegemoet te komen aan de enorme verwachtingen die rond zijn persoon zijn geschapen.

De speech van Obama moest allereerst de harten van de Amerikanen verwarmen, en dat deed hij. Obama riep zijn land op niet angstig te zijn voor de crisisverschijnselen die snel om zich heen grijpen, maar de uitdagingen aan te pakken. Geconfronteerd met een zware economische recessie, en ,,een verlies aan zelfvertrouwen'', moet zijn land tot actie overgaan, zei hij.
,,Met ingang van vandaag moeten we onszelf oprichten, het stof van ons afkloppen en weer beginnen met het herscheppen van Amerika''. Dat zal langs de lijnen gaan, die hij al eerder aangaf: het land moet weer investeren in infrastructuur, wetenschap, technologie en scholing én een duurzame economie. Zonder Franklin Roosevelt te noemen, zijn verre voorganger die in de jaren dertig van de vorige eeuw een uitzonderlijk zware economische crisis moest bestrijden, was het voor de toehoorders duidelijk: er komt een nieuw, veelomvattend investeringsprogramma dat de economie van het land moet helpen herstellen.

,,De uitdagingen zijn reëel. Ze zijn serieus en er zijn er vele,'' betoogde hij. En het zal tijd kosten ze aan te gaan. ,,Maar weet dit, Amerika, we zúllen ze aangaan''.

Obama bestreek echter een veel groter vlak dan de economie. Met een aantal historische verwijzingen probeerde hij aan te geven dat het land een geheel nieuwe koers zal moeten varen. Dat betekent een breuk met het recente verleden, waarin ,,hebzucht en onverantwoordelijkheid'' en het ,,collectieve falen om harde keuzen te maken'' zoveel schade hebben aangebracht aan de economie. En tegelijk een terugkeer naar oude waarden, die de Amerikaanse samenleving tot een succes hebben gemaakt.

Daarmee kreeg de toespraak van de man die vooral als een 'bevlogen pragmaticus' is gezien toch ook een ideologische lading. Hard werken, eerlijkheid, loyaliteit, hulpvaardigheid, opoffering; Obama heeft het te veel gemist in de voorbije jaren, en riep gisteren ,,een nieuw tijdperk van verantwoordelijkheid'' uit, waarin burgerschap is vereist en verantwoordelijkheidszin. Het land moet ,,terug naar deze waarheden''.

Zo hoopt hij weer de geest op te wekken, waardoor het land, dat onder Bush wereldwijd veel krediet en prestige heeft verspeeld, weer een baken kan worden voor diezelfde wereld. Het nieuwe elan moet de Amerikaanse samenleving ook weer in beweging krijgen, ook al waarschuwde de nieuwe president opnieuw dat de weg uit de crisis niet kort zal zijn.

Met zijn oproep sprak wereldburger Obama ook de rest van de planeet toe, zo leek het. Met een miljardenpubliek aan de tv gekluisterd gaf hij aan dat de houding van de VS ten opzichte van het overig deel van de wereld zal veranderen. ,,Eerdere generaties hebben fascisme en communisme niet alleen bestreden met tanks en raketten, maar met sterke bondgenootschappen en vaste overtuigingen''.

Zoals hij al in zijn campagne had aangegeven, wil Obama terughoudender zijn met het gebruik van Amerika's militaire macht. Hij zet in op samenwerking met wie wil, op basis van ,,wederzijdse belangen en wederzijds respect''. Ook gaf hij aan dat de rijke wereld niet langer onbeperkt de grondstoffen kan gebruiken en onverschillig kan blijven voor het lot van de armen.

De boven alles uitstijgende oneliner, zoals ze nog altijd worden geciteerd uit de inaugurele redes van Roosevelt in 1933 en Kennedy in 1963, sprak de redenaar Obama niet uit. Wel verwees hij naar de enorme symbolische betekenis van deze eed, afgelegd door een gekleurde man, ,,wiens vader minder dan zestig jaar geleden wellicht niet eens bediend zou zijn in een lokaal restaurant''. En hij eindigde de ruim achttien minuten durende rede min of meer zoals hij begon, met een oproep tot hoop en deugdzaamheid, ,,om de stormen te doorstaan die nog over ons komen''. (MAURICE WILBRINK)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden