Obama: 'Spionage VS heeft levens gered'

De spionageprogramma's van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA hebben levens gered. Dat heeft president Obama vandaag gezegd tijdens een bezoek aan Berlijn. Tenminste 50 bedreigingen konden worden afgewend doordat telefoongesprekken waren afgeluisterd en er informatie via internet was verzameld.

Redactie
De Amerikaanse president Obama en de Duitse Bondskanselier Merkel. Beeld ap
De Amerikaanse president Obama en de Duitse Bondskanselier Merkel.Beeld ap

De bedreigingen betroffen niet alleen de Verenigde Staten, maar ook andere landen zoals Duitsland, aldus Obama. De programma's van de veiligheidsdiensten staan strikt onder toezicht van de rechtbank, en zijn 'beperkt in omvang', zo verzekerde hij. Obama zegt ervan overtuigd te zijn dat de VS een goede balans heeft gevonden tussen enerzijds het waarborgen van nationale veiligheid en anderzijds het waarborgen van de burgerlijke vrijheden.

Obama deed zijn uitspraken tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Volgens Merkel is het onderwerp ter sprake gekomen tijdens haar gesprekken met Obama. Proportionaliteit en balans zijn belangrijk als het om dit soort zaken zijn, aldus Merkel.

Bondgenoten
Gisteren liet NSA-directeur Keith Alexander ook al weten dat zijn dienst sinds september 2001 zeker 50 potentiële terreuraanslagen heeft kunnen voorkomen door gegevens van burgers te verzamelen uit telefoongesprekken en internetgedrag. 'Samen met andere inlichtingendiensten hebben deze programma's de Verenigde Staten en onze bondgenoten beschermd tegen terreurdreigingen over de hele wereld', zo meldde hij in een verklaring aan het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

De NSA kwam een kleine twee weken geleden in opspraak, nadat de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden bekend had gemaakt dat de dienst op grote schaal internet- en telefoongegevens verzamelt van burgers in binnen- en buitenland. Daarvoor wordt het geheime programma PRISM gebruikt, een programma dat volgens de Amerikaanse regering de veiligheid bevordert. Zo zouden er tientallen terroristenplannen verijdeld zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden