Obama sluit pact met John McCain

De voormalige rivalen willen een 'nieuw tijdperk van hervormingen' lanceren. Foto EPA Beeld
De voormalige rivalen willen een 'nieuw tijdperk van hervormingen' lanceren. Foto EPA

CHICAGO - De aanstaande Amerikaanse president Barack Obama en zijn rivaal tijdens de verkiezingen, de Republikeinse senator John McCain, hebben gisteren een pact gesloten. Zij zullen 'de komende dagen en maanden' samenwerken om de meest dringende problemen van de VS aan te pakken.

Voor het eerst sinds de verkiezingen van 4 november ontmoetten beiden elkaar gisteren in Obama's hoofdkwartier in Chicago, waar ze een klein uur met elkaar spraken. Beiden hadden een secondant meegenomen: Obama zijn aanstaande stafchef in het Witte Huis, Rahm Emanuel, McCain zijn Republikeinse collega in de Senaat, Lindsey Graham.

Hoewel Obama tijdens zijn campagne heeft gezegd dat hij ernaar streeft ten minste één Republikein in zijn regering op te nemen, ziet het er niet naar uit dat hij McCain een post zal aanbieden. Eerder zal hij een goede relatie met hem willen opbouwen, om zo een bruggehoofd te krijgen in de Republikeinse Senaatsfractie, waar McCain veel invloed heeft.

In de gezamenlijke verklaring die na het onderhoud werd gepubliceerd, is herhaaldelijk sprake van de noodzaak om de partijstrijd te doorbreken en samenwerking te zoeken bij, onder meer, het aanpakken van de financiële crisis, en bij het vormen van een nieuwe Amerikaanse energie- en milieupolitiek.

'Wij geloven dat op dit bepalende moment in de geschiedenis de Amerikanen van elke politieke kleur willen en nodig hebben dat hun leiders zich verenigen en een verandering aanbrengen in de slechte gewoonten van Washington,' aldus de verklaring. 'In deze geest hebben wij vandaag een productief onderhoud gehad over de noodzaak om een nieuw tijdperk van hervormingen te lanceren, waarin we de verspilling van de overheid en de bittere partijstrijd in Washington aanpakken, teneinde het vertrouwen in de regering te herstellen.'
Tijdens de verkiezingscampagne bleek al dat Obama en McCain elkaar op een aantal punten uitstekend kunnen vinden. Beiden bagatelliseerden geenszins de gevaren van de klimaatverandering en van Amerika's afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Beiden zijn het er ook over eens dat Guantanamo Bay een vlek is op het Amerikaanse blazoen, waarbij Obama voorstelde dit exterritoriale gevangenkamp voor terreurverdachten op zo kort mogelijke termijn te sluiten.

Maar tijdens de campagne bleken ook grote verschillen van opvatting over de oorlog in Irak en over het Amerikaanse belastingsysteem. Daarnaast waren er typische campagneschermutselingen: het kamp van McCain vergeleek Obama met Britney Spears en Paris Hilton, vanuit de hoek van Obama werd McCain gekenschetst als 'labiel'. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden