Obama: shutdown is toppunt van onverantwoordelijkheid

Mocht het congres vandaag besluiten tot een 'shutdown' van de Amerikaanse overheid, dan zou dat het toppunt van onverantwoordelijkheid betekenen. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama vanavond tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Redactie
Barack Obama Beeld epa
Barack ObamaBeeld epa

In zijn ingelaste toespraak haalde Obama hard uit naar de Republikeinen en naar de Tea Party-beweging in die partij. Volgens de president is een shutdown gemakkelijk te vermijden, als het Huis van Afgevaardigden doet wat het moet doen, namelijk instemmen met de begroting van volgend jaar.

Maar de Republikeinen in het Huis zouden die begroting niet moeten omhangen met 'buitenzinnige' eisen. De Republikeinen willen pas instemmen met de begroting als de invoering van Obamacare, de uitgebreide zorgverzekeringshervorming van Obama, met ten minste een jaar wordt uitgesteld. Die eisen zijn volgens Obama het gevolg van 'onmogelijke beloften aan de extreem-rechtse vleugel (Tea Party, red.) van de partij'. Het kan niet zo zijn, zo zei Obama, dat 'één factie, van één partij, van één onderdeel van het congres' de verkiezingsuitslag negeert en daarmee het land in de problemen stort. Hij maakte tegenover verslaggevers in het Witte Huis duidelijk dat de invoering van Obamacare, dat voorziet in een zorgverzekering voor alle Amerikanen, dinsdag gewoon ingaat.

Obama zei verder dat een shutdown 'echte problemen oplevert voor echte mensen', net op het moment dat de Amerikaanse economie weer aantrekt. Het zou een spaak in het wiel betekenen. Obama zei te hopen en te verwachten dat de leden van het Congres het niet zo ver zouden laten komen, en ter elfder ure alsnog een shutdown zullen voorkomen.

Obama begon zijn toespraak met te melden wat er allemaal wel en niet onder de shutdown zou vallen. De post zal nog worden bezorgd, uitkeringen worden nog overgemaakt, en ook het leger en politie blijven op hun post.

Maar veel overheidsgebouwen gaan dicht, vergunningen of visa aanvragen wordt lastig of onmogelijk, ruimtevaartorganisatie NASA sluit - behalve mission control dat de vlucht van het Internationale ruimtestation ISS begeleidt - de deuren, en ook alle musea en nationale parken sluiten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden