Obama schuift omstreden Chuck Hagel naar voren als nieuwe minister van Defensie

President Obama zal vandaag de gematigde Republikeinse senator Chuck Hagel aanwijzen als opvolger van de huidige minister van Defensie, Leon Panetta. Dat bevestigde een regeringsfunctionaris aan persbureau Reuters. De nominatie zal op verzet stuiten van zowel Democraten als Republikeinen. Critici hekelen onder meer zijn opvattingen over Israël.

Redactie
Chuck Hagel. Beeld ap
Chuck Hagel.Beeld ap

Chuck Hagel is een Vietnamveteraan en een gerespecteerde oud-senator met veel internationale kennis. Met een conservatief boegbeeld in zijn kabinet wil Obama bevestigen dat hij 'boven de partijen' in Washington wil staan.

De 66-jarige oud-senator kan pas zijn intrek nemen in het Pentagon als de Senaat de benoeming heeft goedgekeurd. Ondanks dat de Democratische Partij van Obama een royale meerderheid in de Senaat heeft, bij dit soort benoemingen is de zegen van de Republikeinen ook veel waard. Maar zij waarschuwden Hagel gisteren al dat hem een vragenvuur van kritische senatoren wacht.

Israël
Veel Republikeinen twijfelen aan Hagels loyaliteit aan Israël en verdenken hem van een al te toegeeflijke houding jegens Iran. Hagel uitte in het verleden kritiek op een Israëlische aanval op Iran, waarop Israël mogelijk zou zinnen.

Ook pleitte hij ervoor Iran te betrekken bij de vredesbesprekingen in buurland Afghanistan. Sinds hij bovendien eens verwees naar 'de joodse lobby' in de Verenigde Staten volgen Amerikaanse haviken Hagels gangen met argusogen.

Chuck Hagel. Beeld getty
Chuck Hagel.Beeld getty

'We zullen ons afvragen of zijn denkbeelden stroken met deze baan', zei de Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell gisteren. 'Een minister van Defensie moet doordrongen zijn van onze hechte betrekkingen met Israël, het gevaar dat Iran vormt, en het belang van een stevig leger.'

Daarnaast uitten ook homorechtenorganisaties kritiek, omdat Hagel zich vijftien jaar geleden verzette tegen de benoeming van een 'te agressief en openlijk homoseksuele' ambassadeur in Luxemburg. Hij heeft daar later zijn excuses aangeboden, en is daarom volgens Obama geen reden meer om Hagel te diskwalificeren.

Hagel was de eerste Republikeinse Senator die zijn kritiek uitsprak over het Irak-beleid van Bush, hij vergeleek het met de Vietnamoorlog.

CIA-chef
Vandaag werd ook bekend dat Obama John Brennan naar voren schuift als directeur van de CIA. Brennan, die 25 dienstjaren bij de inlichtingendienst achter de rug heeft, is momenteel adviseur contraterrorisme van de president.

In 2008 stond Brennan al op de kandidatenlijst voor de hoogste functie van de CIA, maar hij trok zich terug omdat hij in verband werd gebracht met de extreme verhoormethoden, zoals waterboarding, die ten tijde van de regeerperiode van oud-president George Bush gangbaar waren. Brennan ontkende daar iets mee te maken te hebben gehad en heeft zich sindsdien tegen dit soort verhoortechnieken uitgesproken.

John Brennan. Beeld ap
John Brennan.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden