Update

Obama's oma sterft voor de bekroning van zijn campagne

Barack Obama bracht op 24 oktober nog een bezoek aan zijn doodzieke oma in haar appartement in Honolulu, Hawaii. Foto EPA/Cory Lum Beeld
Barack Obama bracht op 24 oktober nog een bezoek aan zijn doodzieke oma in haar appartement in Honolulu, Hawaii. Foto EPA/Cory Lum

WASHINGTON - Een dag voordat haar kleinzoon mogelijk gekozen wordt tot president, is Barack Obama's grootmoeder overleden. Madelyn Dunham, die 86 jaar oud werd, voedde Obama op toen hij naar de middelbare school ging. Obama maakte het nieuws van het overlijden van zijn grootmoeder maandag bekend tijdens een verkiezingsrally in Charlotte, North Carolina. Ze stierf aan kanker.

Anderhalf week geleden onderbrak Obama zijn campagne om een laatste bezoek aan haar te brengen in Hawaii, waar ze woonde en waar Obama als puber door haar en haar echtgenoot - de ouders van zijn blanke moeder - werd opgevoed. Obama's moeder Ann verbleef die jaren in Indonesië, waar ze leefde met haar tweede echtgenoot.

Obama refereerde regelmatig in interviews en speeches regelmatig aan zijn grootmoeder, die hij als kind 'Toot' noemde, van 'tutu', de Hawaiiaanse term voor oma. Zij volgde zijn campagne nauwlettend via de televisie, zei hij eerder dit jaar. Of ze daar de laatste weken nog toe in staat was, is niet bekend.

In Charlotte zei een emotionele Obama dat zijn grootmoeder in haar slaap was overleden, met zijn halfzuster Maya Soetoro-Ng aan haar zijde.

''Ik ga hier niet te lang over praten, dat is te moeilijk voor me,'' aldus Obama. ''Maar ik wil dat iedereen iets over haar weet. Ze was heel bescheiden en heel gewoon. Een van de stille helden zoals we die hebben in Amerika. Ze zijn niet beroemd. Hun namen staan niet in de krant. Maar elke dag werken ze hard voor hun gezinnen, voor hun kinderen en kleinkinderen.''

Hij legde een link met de verkiezingsstrijd, door te zeggen dat onder zijn publiek ook veel van 'die stille helden' waren. ''Dat is Amerika. Dat is waar wij voor vechten.''
John McCain en zijn echtgenote Cindy gaven een verklaring uit waarin ze Obama en zijn gezin condoleerden met 'het verlies van iemand die zo'n grote rol speelde in hun leven'.

Madelyn Dunham was net als haar echtgenoot Stanley, die overleed in 1992, afkomstig uit Kansas. Ze werkte zich op van eenvoudige klerk tot plaatsvervangend directeur van een bank in Hawaii. Maar ze bleef altijd wonen in de huurflat in Honolulu waar Obama in de jaren zeventig zijn middelbare schooltijd doorbracht.

In zijn belangrijke rede over ras, in maart, herinnerde Obama aan de angst van zijn grootmoeder voor sommige zwarte mannen, maar prees hij haar ook als de vrouw die zichzelf voor hem opofferde en van hem hield. (HET PAROOL)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden