Update

Obama roept Assad op om af te treden 'ter wille van zijn volk'

President Barack Obama heeft de Syrische president Bashar al-Assad opgeroepen zijn functie per direct neer te leggen. Dat meldt Reuters vandaag. Obama zei in een toespraak dat Assad heeft bewezen zijn land niet langer te kunnen leiden en verzocht hem 'ten gunste van zijn volk' af te treden.

De druk op de Syrische president Bashar al-Assad wordt door de uitspraken van Obama en de EU verder opgevoerd. Beeld AP
De druk op de Syrische president Bashar al-Assad wordt door de uitspraken van Obama en de EU verder opgevoerd.Beeld AP

'In het belang van het Syrische volk is het moment gekomen dat president Assad vertrekt'', staat in de verklaring die het Witte Huis heeft uitgebracht.

Obama stelt dat het volk van Syrië de toekomst van dat land moet bepalen. 'Zijn oproepen tot een dialoog en hervormingen zijn hol gebleken, terwijl hij zijn eigen volk gevangen zet, martelt en afslacht', zegt Obama. De president beschouwt de hardhandige onderdrukking van de demonstranten tegen Assads bewind als een 'ongebruikelijke en buitengewone bedreiging voor de nationale veiligheid, het buitenlandse beleid en de economie van de Verenigde Staten'.

Obama zei tevens dat de Amerikaanse sancties tegen het land verstrengd zullen worden. Zo zal de VS geen Syrische olie meer afnemen en zullen de activa van het regime in Amerika bevroren worden. Daarvoor ondertekende Obama eerder vandaag al een decreet.

Obama is volgens een woordvoerder van het Witte Huis echter niet van plan de Amerikaanse ambassadeur in Syrië, Robert Ford, terug te roepen. 'Wij hebben hem daar nodig', aldus de woordvoerder.

EU

Inmiddels heeft ook de Europese Unie de oproep tot aftreden herhaald. Catherine Ashton, de speciale afgezant van de EU voor Buitenlandse Zaken, zei dat de EU Assad herhaaldelijk met klem had verzocht om het geweld tegen zijn bevolking direct te staken, maar dat de Syrische overheid dat altijd heeft geweigerd. Dat bewijst volgens Ashton dat Assad niet bereid is tot hervormen, waardoor hij zijn legitimiteit als leider van zijn volk heeft verloren.

Ashton zei eveneens in navolging van de VS de sancties tegen het regime uit te breiden. 'De 27 lidstaten van de EU zijn momenteel in overleg over verdere stappen' aldus Ashton.

Reactie Rosenthal
Ook minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) vindt dat Assad moet opstappen. De maat is vol, zei hij vandaag.
Volgens Rosenthal komen op initiatief van Nederland de EU-ambassadeurs in Brussel bijeen om te spreken over aanscherping van sancties tegen Syrië. Het gaat om het aanpakken van winstgevende (overheids)bedrijven en een telecombedrijf en mogelijk de energiesector (olie).

Veiligheidsraad
Rosenthal ziet liefst dat de VN Veiligheidsraad snel bijeenkomt zodat er een verzoek uit kan naar het Internationaal Strafhof in Den Haag om een onderzoek beginnen 'tegen de misdrijven van het regime van Assad'.

Nederland roept de ambassadeur nog altijd niet terug. Hij blijft daar 'oog en oor' voor de Nederlandse regering en onderhoudt contacten met de oppositie in Syrië, aldus Rosenthal.

Maandag komt de Mensenrechteraad van de VN bijeen. Die vergadering moet leiden tot een veroordeling van het geweld.

Geweld

In Syrië zijn al maanden demonstraties aan de gang tegen het bewind van Assad. De Syrische president reageert bijzonder hardvochtig en heeft het leger ingezet om de protesten hardhandig de kop in te drukken. Ook zijn alle buitenlandse media uit Syrië gezet en wordt de eigen pers zwaar gecensureerd. Volgens mensenrechtenorganisaties zouden al zeker 2000 burgers vermoord zijn door de veiligheidstroepen van Assad sinds de protesten uitbraken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden