Obama reikt hand naar de moslims

Voorafgaande aan zijn rede in Caïro had Obama een privéontmoeting met de 81-jarige president Hosni Moebarak, die al bijna dertig jaar aan de macht is. Foto EPA/Khaled El Fiqi Beeld
Voorafgaande aan zijn rede in Caïro had Obama een privéontmoeting met de 81-jarige president Hosni Moebarak, die al bijna dertig jaar aan de macht is. Foto EPA/Khaled El Fiqi

CAïRO - President Barack Obama heeft vandaag met een rede aan de universiteit van Caïro, die bestemd was voor een internationaal gehoor van moslims, getracht de breuk tussen Amerika en de islamitische wereld te herstellen. Osama bin Laden reageerde op voorhand negatief.

In de langverwachte toespraak, die de president al tijdens zijn campagne had aangekondigd, zei Obama dat Amerika zal 'vechten tegen alle negatieve stereotypen over de islam'. Hij wees erop dat in de VS zeven miljoen moslims leven en dat de overheid hun vrijheid van godsdienst, inclusief het dragen van de hoofddoek, garandeert.

De president verzekerde zijn gehoor - de anderhalf miljard moslims wereldwijd - dat de oorlogen in Irak en Afghanistan niet gericht waren tegen de islam. Hij zei dat de relatie tussen de VS en Israël 'onverwoestbaar' is, maar erkende dat het Israëlisch-Palestijnse conflict een bron van spanning is tussen Amerika en de Arabische wereld. De president bepleitte in sterke bewoordingen een oplossing in de vorm van twee staten, met Jeruzalem als gedeelde hoofdstad.

Obama bekritiseerde de Israëlische politiek openlijk. De uitbreiding van nederzettingen moet gestaakt worden, zei hij. ''Het is tijd dat de nederzettingen worden gestopt.'' En de 'verwoestingen' door het recente offensief in Gaza hebben Israël niet veiliger gemaakt. Obama riep de Palestijnen, en met name Hamas, op het terroristische geweld tegen Israël te staken en het bestaansrecht van Israël als staat te erkennen.

Deze zaken moeten, samen met de terugtrekking van de VS uit Irak en de inspanningen voor veiligheid en democratie in Afghanistan en Pakistan, bijdragen aan het doorbreken van 'de cyclus van wantrouwen en meningsverschillen' tussen Amerika en de islamitische wereld, aldus de president.

De islam is volgens Obama, die wees op zijn tweede voornaam, Hussein, een religie met respect voor het menselijk leven. ''De Koran leert dat wie een onschuldig mens doodt, de hele mensheid doodt.'' De terreurdaden van een kleine minderheid van moslims mogen niet het beeld van een gehele religie aantasten, aldus de president.

Obama was vanochtend in de Egyptische hoofdstad aangekomen, na een bezoek aan Saoedi-Arabië, waar hij de nacht doorbracht in de paardenfokkerij van koning Abdullah in woestijn buiten Riad.

Voorafgaande aan zijn rede in Caïro had Obama een privéontmoeting met de 81-jarige president Hosni Moebarak, die al bijna dertig jaar aan de macht is. Zowel in Saoedi-Arabië als in Egypte sprak Obama over de mogelijkheid het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven in te blazen.

Hoogtepunten van de speech werden via de website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uitgezonden in dertien talen, met de bedoeling moslims overal ter wereld te bereiken.

Obama had tijdens zijn campagne beloofd binnen honderd dagen na zijn aantreden een beslissende toespraak te zullen houden over de relatie tussen de VS en de moslimwereld, in het besef dat onder George W. Bush de onvoorwaardelijke Amerikaanse steun aan Israël en de inval in Irak hebben geleid tot een immense kloof. ''We weten dat die kloof niet door één speech kan worden overbrugd,'' zei Obama's topadviseur David Axelrod gisteren. ''Maar de president gelooft sterk in een open, eerlijke dialoog.''

Obama kreeg gisteren van koning Abdullah de Koning Abdul Aziz-Orde, de hoogste Saoedische onderscheiding. ''Goodness gracious,'' zei Obama toen hij de medaille met grote gouden ketting kreeg omgehangen.

Obama's toenadering tot de Arabische wereld, werd op voorhand afgewezen door Al Qaida-leider Osama bin Laden. In een videoboodschap die gisteren door Al Jazeera werd gepubliceerd, zei Bin Laden dat de president 'nieuw zaad van haat en wraak zaait. Bin Laden verwees rechtstreeks naar het Pakistaanse offensief tegen de Taliban, dat Obama zou hebben geïnitieerd. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden